Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > U proizvodnji suncokreta najvažniji je plodored!
U proizvodnji suncokreta najvažniji je plodored!

Na području delovanja RC Sombor, u toku su pripreme za setvu suncokreta.

Suncokret je kultura koja se svake godine nalazi u proizvodnji, pogotovo na gornjem agroekološkom regionu somborske regije.  

Najznačajnije bolesti koje prate proizvodnju suncokreta su:

plamenjača suncokreta -Plasmopara helianthi,

bela truležSclerotinia sclerotiorum,

pegavosti (sivo mrka pegavost suncokreta - Phomopsis helianthi, mrka pegavosti - Alternaria helianthi, crna pegavost suncokreta - Phoma macdonaldi).

S obzirom da se reproduktivni organi gljiva nalaze u zemljištu i  da su vitalni nekoliko godina, u povoljnim vremenskim uslovima može doći do njihove aktivacije i ostvarenja infekcije u osetljivim fazama za razvoj suncokreta.  Pored bolesti, u usevima suncokreta prisutna je i parazitna cvetnica (Orobanche spp) .

Najvažniji način kontrole pojave bolesti u suncokretu je plodored tj. suncokret gajiti na istoj parceli tek posle 5 godina. Kao predusevi preporučuju se pšenica i kukuruz, dok setvu suncokreta treba izbegavati nakon gajenja uljanih kultura (soja i uljana repica) i leguminoza (lucerka, grašak). Pored plodoreda, u ostale mere kontrole spadaju setva tretiranog semena, gustina setve, količina unetih hraniva, setva manje osetljivih hibrida i dr.

 

Comments

There are no comments yet for this post.