Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Stanje u usevima uljanih repica
Stanje u usevima uljanih repica

Na području delovanja RC Sombor usevi uljane repice se nalaze u fenofazi razvoja lista: od 9 i više listova razvijeno do formiranja sekundarnih stabala: dva sekundarna stabla vidljivo (BBCH 19-22).

Vizuelnim pregledom je registrovano prisustvo imaga  male repičine pipe (Ceuthorrynchus  pallidactylus). Trenutne temperature vazduha pogodovaće njihovom daljem izlasku sa mesta prezimljavanja i masovnom naseljavanju  useva uljane repice.

velika slika

U pregledanim usevima se registuje i prisustvo simptoma suve truleži (Phoma lingam) i to na najstarijem lišću. Simptomi su registrovani na do 50 % biljaka.

 

Hemijske mere zaštite se još ne preporučuju, a RC Sombor  nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima uljane repice i signaliziraće pravo vreme za tretman.

 

U usevima se i dalje registruju aktivne rupe od glodara pa se proizvođačima preporučuje obilazak i pregled useva.

velika slika

Ukoliko se registruje broj aktivnih rupa na nivou praga štetnosti za poljsku voluharicu (Microtis arvalis) 10-500 aktivnih rupa/ha i/ili za poljskog miša (Apodemus spp.)  10-50 aktivnih rupa/ha, preporučuje se primena rodenticida u vidu gotovih mamaka.

Comments

There are no comments yet for this post.