Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih ječmova
Zdravstveno stanje ozimih ječmova

Na području delovanja RC Sombor setva ozimog ječma je zbog nepovoljnih vremenskih uslova (nedostatak padavina) na najvećem delu površina obavljena u drugoj dekadi oktobra te se ječmovi nalaze u fenofazi razvijena 1-2 lista ( BBCH 11-12).

Vizuelnim pregledom useva na punktu Apatin registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti ječma (prouz. Pyrenophora teres). Simptomi su registrovani na obodnom delu parcele, na 5 % biljaka.

  

velika slika                                                     velika slika

    

velika slika                                       velika slika

Mrežasta pegavost se javlja svake godine ali u zavisnosti od uslova sredine i osetljivosti sorte zavisi i intenzitet napada.

Prvi simptomi se ispoljavaju u vidu nekrotičnih pega ili crta, koje se spajaju i dobijaju mrežasti izgled. Jače obolelo lišće propada, i to obično posle klasanja ječma.

Glavni izvor inokuluma su zaraženi ostaci ječma i nekih trava pa je zbog toga potrebno voditi računa o pravilnoj plodosmeni useva u narednim godinama. Pored ovog načina prenošenja, gljiva se prenosi i zaraženim semenom.  

Vremenski uslovi (u najavi česte padavine, prisutne temperature vazduha) kao i činjenica da je na određenom delu površina obavljena setva nedeklarisanim semenom, pogodovaće pojavi  i širenju simptoma ovog oboljenja.

RC Sombor nastavlja i u narednom periodu da prati stanje u usevima ozimog ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.