Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Trešnjina muva (Rhagoletis cerasi)
Trešnjina muva (Rhagoletis cerasi)

Na području delovanja RC Sombor  trešnje kasnijeg sortimenta se nalaze u fenofazi plod počinje da menja boju ( BBCH 81) dok su ranije sorte u fazi plodovi imaju skoro specifičnu boju za kultivar (BBCH 85) i njihova berba se planira za 7-10 dana.

   

sorta Regina                                sorta Carmen

Na lovnim klopkama sa hranidbenim atraktantom, postavljenim na punktu Karavukovo, u sorti Regina, registrovani su ulovi imaga trešnjine muve (Rhagoletis cerasi).

 

Trešnjina muva spada u red štetočina koje se kod nas redovno javljaju. Od nje su uglavnom ugrožene kasne i srednjestasne sorte trešanja dok kod višnje najugroženije su poznije i manje kisele sorte.

Trešnjina muva se hrani sokom zarudelih plodova trešnje ili višnje, do koga dolazi ubodom legalice. Može da koristi i mednu rosu lisnih i štitastih vašiju. Jedna ženka može da položi od 20-40 jaja. Ženka najčešće  polaže jaja na zarudele plodove, koji su postali mekši i sočniji ali u nedostatku ovih može da položi jaja i na sasvim zelene plodove. Legalicom raseca epidermis ploda i ubadajući je koso ispod površine nekoliko puta pravi otvor (džep) u koji, kad je gotov, polaže jaja. Na jednom plodu može biti veći broj jaja ali se u njemu razvija samo jedna, vrlo retko dve larve. Posle piljenja, larve se ubušuju prema unutrašnjosti ploda do koštice. 

Napad trešnjine muve umanjuje tržišnu vrednost berbe, jer su crvljivi plodovi neupotrebljivi  kako u svežem stanju tako i za preradu. Pored ovoga, napadnuti plodovi podložniji su i napadu raznih patogena, pre svega prouzrokovača različitih vrsta truleži.

RC Sombor nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u zasadu trešnje.

Comments

There are no comments yet for this post.