Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac
Zdravstveno stanje ozimih useva
Na teritoriji RC Kragujevac ozima pšenica nalazi se u fazi dva do pet listova razvijena (12-15 BBCH), a na manjem broju parcela pšenica još nije iznikla. Ozimi ječam je u fazi pet do sedam listova razvijeno (15-17 BBCH).
 
 
Vizuelnim pregledom nije utvrđeno prisustvo biljnih bolesti, a od štetočina prisutne su lisne vaši (Aphididae) i cikade (Cicadellidae) u niskim brojnostima.
 
RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih strnina. 
Pojava larvi cikade Scaphoideus titanus
Na području koje pokriva RC Kragujevac vinova loza se nalazi u različitim fazama cvetanja-od početka cvetanja, 10% cvetnih kapica opalo (BBCH 61) do ranog cvetanja, 30% cvetnih kapica opalo (BBCH 63).
 
Vizuelnim pregledom vinograda, na naličju lista konstatovano je prisustvo larvi cikada Scaphoideus titanus, prenosioca fitoplazme Flavescence doree koja prouzrokuje bolest zlatastog žutila vinove loze.
 
 
Ova štetočina pričinjava zanemarljive štete samom ishranom, ali pošto je vektor pomenute fitoplazme, neophodno je njeno suzbijanje. Ona prolazi kroz pet larvenih stupnjeva pre nego što postane odrasla jedinka, a infektivna postaje od trećeg. Stoga se u ovom trenutku, na samom početku njene pojave, hemijske mere borbe ne preporučuju.
 
Ženke polažu jaja tokom septembra na starijim lastarima vinove loze, tako da štetočina prezimljava u formi jaja. Mlađe larve se od juna hrane na naličju listova, a imago se pojavljuje od jula i nastavlja sa ishranom kada bolest može preneti na okolne čokote. Da bi postala infektivna, jedinka se mora hraniti na zaraženim biljkama nekoliko sati, a potrebno je da prođe inkubacioni period od 21 dan i tek posle toga je u stanju da bolest prenese dalje.
 
RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog insekta i blagovremeno će obavestiti o vremenu za tretman. 
Dozrelost i ispražnjenost pseudotecija Venturia inaequalis (XV nedelja)
Na osnovu laboratorijskog pregleda prezimelog lišća jabuke sorti Zlatni Delišes i Ajdared sa lokaliteta Čumić, dozrelost i ispražnjenost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke) za ovu nedelju iznosi  100% za obe sorte. To znači da je nastupio kraj primarnih infekcija ovom gljivom.
Nastavak mera zaštite neophodan je samo u onim zasadima gde se uočavaju simptomi pomenutog oboljenja i gde postoji mogućnost sekundarnih infekcija.
 
 
Jabuka se nalazi u fenofazi prečnik ploda do 40 mm, plodovi uspravni-T faza (BBCH 74).
Dozrelost i ispražnjenost pseudotecija Venturia inaequalis (XIV nedelja)
Na osnovu laboratorijskog pregleda prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Čumić, dozrelost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavoti lista i krastavosti ploda jabuke) za ovu nedelju iznosi  100% za obe posmatrane sorte. Procenat ispražnjenosti kod Zlatnog Delišesa iznosi 96%, a kod Ajdareda 92%.
 
 

Zasadi jabuka se nalazi u fazi prečnik ploda do 40 mm, plodovi uspravni-T faza (BBCH 74).

 

RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog patogena.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis (XIII nedelja)

Na osnovu laboratorijskog pregleda prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Čumić, dozrelost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavoti lista i krastavosti ploda jabuke) za ovu nedelju iznosi  100% za obe posmatrane sorte. Procenat ispražnjenosti kod Zlatnog Delišesa iznosi 92%, a kod Ajdareda 90%.

 

ispražnjena pseudotecija

 

Zlatni delišes je u fazi drugo opadanje plodova (BBCH 73), a Ajdared se nalazi u fazi prečnik ploda do 40 mm, plodovi uspravni-T faza (BBCH 74).

 

RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog patogena.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis (XII nedelja)

Na osnovu laboratorijskog pregleda prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Čumić, dozrelost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavoti lista i krastavosti ploda jabuke) za ovu nedelju iznosi  100% za obe posmatrane sorte. Procenat ispražnjenosti kod Zlatnog Delišesa iznosi 68%, a kod Ajdareda 64%.

 

Zlatni delišes je u fazi veličina ploda do 20mm (BBCH 72), a Ajdared se nalazi u fazi drugo opadanje plodova (BBCH 73).

 

RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog patogena.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis (XI nedelja)

Na osnovu laboratorijskog pregleda prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Čumić, dozrelost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavoti lista i krastavosti ploda jabuke) za ovu nedelju iznosi  89,50% za sortu Zlatni Delišes i 87% za sortu Ajdared. Procenat ispražnjenosti kod Zlatnog Delišesa iznosi 44%, a kod Ajdareda 38%.

 

velika slika

 

Zasadi jabuka se nalaze u fazi veličina ploda do 20 mm (72 BBCH).

 

RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog patogena.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis (X nedelja)

Na osnovu laboratorijskog pregleda prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Čumić, dozrelost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavoti lista i krastavosti ploda jabuke) za ovu nedelju iznosi 61% za sortu Zlatni Delišes i 57% za sortu Ajdared. Procenat ispražnjenosti kod Zlatnog Delišesa iznosi 10%, a kod Ajdareda 6%.

 
 

Zasadi jabuka su u fazi plodovi dostigli dimenzije do 10 mm (BBCH 71).

 

RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog patogena.

Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis (IX nedelja)
Na osnovu laboratorijskog pregleda prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Čumić, dozrelost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavoti lista i krastavosti ploda jabuke) za ovu nedelju iznosi 50,5% za sortu Zlatni Delišes i 42% za sortu Ajdared. Ispražnjene pseudotecije registrovane su kod Zlatnog Delišesa, a procenat ispražnjenosti iznosi 2%.
 
 
Jabuka sorte Zlatni Delišes je u fazi kraj cvetanja sve latice opale (69 BBCH), a Ajdared se nalazi u fazi plodovi dostigli dimenzije do 10 mm (71 BBCH).
 
RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog patogena.
Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis (VIII nedelja)
Na osnovu laboratorijskog pregleda prezimelog lišća jabuke sa lokaliteta Čumić, dozrelost pseudotecija gljive Venturia inaequalis (prouzrokovač čađave pegavoti lista i krastavosti ploda jabuke) za ovu nedelju iznosi 28% za sortu Zlatni Delišes i  23,50% za sortu Ajdared.
 
Jabuka se nalazi u fazi cvetovi venu, većina latica opada (67 BBCH).
 
 
RC Kragujevac nastavlja sa praćenjem ovog patogena.
1 - 10 Next

 ‭(Hidden)‬ Upravljanje prilozima