Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Prisustvo glodara na terenu RC Kragujevac
Prisustvo glodara na terenu RC Kragujevac

Na terenu RC Kragujevac obilaskom uvratina, livada, lucerišta i mladih voćnjaka registrovano je prisustvo rupa od glodara koje se može oceniti kao vrlo niska do niska.

 

U ovom trenutku setva ozimih strnih žita još nije otpočela, ali se proizvođačima može preporučiti oprez jer glodari, poljski miš (Apodemus spp.) i poljska voluharica (Microtus arvalis) nakon setve i nicanja useva prelaze na zasejane površine i hrane se mladim biljkama. Ugroženi su, osim strnina i lucerke, i mladi voćnjaci. Iz tog razloga se proizvođačima može preporučiti obilazak njiva i pregled na prisustvo rupa od glodara i u slučaju da se primeti njihovo prisustvo iznad određene granice (10-500 aktivnih rupa u slučaju voluharice i 50-500 u slučaju poljskog miša), postavljanje otrovnih mamaka.

 

velika slika

 

Važno je razlikovati ulazne rupe u jazbine dve vrste zbog različitog broja rupa po hektaru koji se smatra kritičnim sa stanovišta zaštite.  Rupe nastale delovanjem ove dve štetočine mogu se međusobno razlikovati po tome što oko ulaza u rupu poljske voluharice postoje utabane stazice, dok ih kod rupa od poljskg miša nema. Aktivne rupe se od neaktivnih mogu razlučiti tako što se otvori zatrpaju zemljom pa se ponovo obiđu kroz nekoliko dana.

 

Nakon pozicioniranja mamaka u rupe potrebno je zemljište nagaziti kako bi se sprečilo neželjeno trovanje divljači i domaćih životinja. Takođe, mere koje doprinose smanjenju brojnosti štetnih glodara podrazumevaju češću obradu zemljišta, zaoravanje žetvenih ostataka, suzbijanje korova kao i sve postupke koji omogućavaju lakši pristup predatorima (grabljivicama) koji se hrane glodarima.  

 

S tim u vezi, treba naglasiti da je na našem terenu uobičajeno da se oko polja nalaze međe, vrzine i šumarci što je sve prirodno stanište za sove i druge ptice grabljivice pa se očuvanje ovakvog habitata svakako preporučuje kao dodatna mera kojom se podstiče očuvanje i unapređenje populacija prirodnih neprijatelja ovih štetočina. U tom smislu potrebno je izbegavati nepotrebnu i suvišnu seču stabala koja su zapravo osmatračnice za ptice grabljivice. Takođe, nije preporučljivo praviti veliku buku jer će to zastrašiti ptice, kao i korišćenje jakog osvetljenja tokom noći (jer su mnoge od njih noćne životinje, tj. love plen noću).

Comments

There are no comments yet for this post.