Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Kukuruzni plamenac
Kukuruzni plamenac
Na području koje pokriva RC Kragujevac merkantilni kukuruz u zavisnosti od roka setve i grupe zrenja, nalazi se u fazi od razvijeno šest listova do 9 i više listova razvijeno (BBCH 16-19).
 
Vizuelnim pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova utvrđeno je prisusto jajnog legla kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u indeksu napada 0,25.
 
 
Trenutno je u toku polaganje jaja prve generacije ove štetočine, a početak piljenja larvi se može očekivati narednih dana.
 
Ovaj insekt najveći ekonomski značaj ima na kukuruzu šećercu i semenskom usevu kukuruza, a površina pod ovim kulturama nema na terenu RC Kragujevac, izuzev pojedinačne baštenske proizvodnje kukuruza šećerca.
 
Kad je u pitanju merkantilni kukuruz, prva generacija pomenute štetočine obično se ne tretira insekticidima. Ogledima sprovedenim u sistemu PIS-a utvrđeno je da se suzbijanjem prve generacije kukuruznog plamenca u merkantilnom kukuruzu prinosi povećavaju za oko 5%. Zato se poljoprivrednim proizvođačima može preporučiti obilazak svojih useva radi utvrđivanja stepena prisustva ove štetočine pre odluke o eventualnom tretmanu.
 
Prag štetnosti je 5% biljaka sa jajnim leglima u semenskom kukuruzu i kukuruzu šećercu. Detalji o predloženim hemijskim merama se mogu videti ovde.
 
 

Comments

There are no comments yet for this post.