Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Bakteriozna plamenjača jabučastog voća u jabuci
Bakteriozna plamenjača jabučastog voća u jabuci

Na terenu RC Kragujevac zasadi jabuka nalaze se u fazi od početak obezbojavanja lišća do početak opadanja lišća (92-93 BBCH).

U pojedinim zasadima primetni su simptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). Neki proizvođači imaju običaj da nakon što se prvi simptomi ispolje tokom vegetacije ne intervenišu uklanjajući zaražene delove, već čekaju kraj sezone da bi to uradili, uoči novog kretanja vegetacije, obično istovremeno sa rezidbom.

"pastirski štap"-karakteristični simptom E.amylovora

simptom bakteriozne plamenjače jabučastog voća

Naša preporuka je da se to učini što pre, ako je moguće odmah po zapažanju simptoma, a sada bi to trebalo biti sprovedeno u svakom slučaju.

Za to postoji više razloga. Najpre, u zoni između zdravog i obolelog tkiva parazit prezimljava. Ostavljanjem inficiranih biljnih delova preko zime povećava se inokulum patogena u novoj sezoni. S druge strane, za sve vreme vegetacije kiša, vetar i insekti šire bolest po voćnjaku, tako da čekanje u intervenciji nema mnogo rezona. Razlog zašto se proizvođači odlučuju za ovakvu praksu je sadržan u činjenici da na kraju vegetacije staje kretanje sokova kroz biljku, pa je i kretanje patogena usporeno i otežano, a prilikom odstranjivanja zaraženih grana i grančica tokom vegetacije može se desiti da se bolest dodatno raširi po voćnjaku. Međutim, ovo je tačno samo ukoliko se ovakve mere primenjuju neadekvatno, odnosno ako se prilikom svakog novog reza ne dezinfikuje alat. Zato je potrebno pridržavati se nekoliko pravila pri vršenju ovakvih mera. Osim pomenute dezinfekcije alata, nastale rane potrebno je dezinfikovati ili, u slučaju većih rezova, premazivati kalem-voskom. Rez treba da vršiti barem 30 cm unutar zdravog tkiva, a odstranjene biljne delove ukloniti izvan voćnjaka i uništiti. Prilikom manipulacije odsečenim granama, grančicama i drugim delovima biljaka voditi računa da je što manje kontakta sa zdravim delovima krošnje i stabla. Uklanjanje treba vršiti po suvom vremenu bez vetra.

Comments

There are no comments yet for this post.