Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Stanje povrća na teritoriji PIS Subotica
Stanje povrća na teritoriji PIS Subotica

Punktovi : Kelebija,Palić

 

 

Kupusna sovica (Mamestra brassicae)

Pojava kupusne sovice se na području Kelebija prati na svetlosnoj lampi i na feromonskim klopkama postavljenim u usevu kupusa. Najveća brojnost je registrovana dana 9.5.2012. godine sa ulovom od 17 komada u feromonskoj klopci.

Rađeni su vizuelni pregledi u usevu. Nakon hladnog perioda ,dana 28.5.2012. pronađena su prva jajna legla.

jajno leglo

velika slika

Štete čine gusenice, koje su vrlo agresivne, izgrizanjem listova i ubušivanjem u glavicu kupusa.Prva generacija se suzbija vodeći računa o pragu štetnosti koji iznosi 0,5 gusenica po biljci.

 

Repin buvač ( Chaetocnema tibialis )

Na osmatračkom punktu Kelbija gde se posmatra usev kupusa , dana 30.05.2012. na tek rasađenim biljkama kupusa je primećeno prisustvo repinog buvača.Ako se namnoži može da pouzrokuje veće štete tek rasađenim biljkama i u tom slučaju se i pristupi suzbijanju.

buvač

velika slika

Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata)

Krompirova zlatica je jedna od najznačajnijih štetočina useva krompira iako napada i plavi patlidžan i paradajz.

Primena plodoreda je važna mera u suzbijanju krompirova zlatice i treba ga se pridržavati. Hemijsko suzbijanje je neophodno pri velikoj brojnosti.

Krompirova zlatica se suzbija u stadijumu larve kada je i najosetljivija na insekticide. Prag štetnosti je prisustvo četiri larve na deset biljaka.Tada treba izvršiti prvo tretiranje.Potrebno je voditi računa da štetočina brzo razvija rezistentnost na insekticide i zbog toga   je neophodno  kombinovati  insekticide različitog mahanizma delovanja.

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.