Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Prisustvo trešnjine muve (Rhagoletis cerasi) u zasadima trešanja
Prisustvo trešnjine muve (Rhagoletis cerasi) u zasadima trešanja

Na području delovanja RC Subotica zasadi trešanja se nalaze u fenofazi razvoja ploda: drugo opadanje plodova do plod oko polovine do krajnje veličine (BBCH 73-75).

Na feromonskim klopkama, postavljenim u zasade trešnje, registrovano je prisustvo imaga trešnjine muve (Rhagoletis cerasi )U toku je let ove štetočine.  

                                                                                            Slika 1. Imago trešnjine muve

Trešnjina muva je oligofag koji se u u našim proizvodnim uslovima najviše hrani trešnjom i višnjom. Imaga lete od maja do kraja jula, ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu lutke u zemlji. Po izletanju, imaga se hrane slatkim sekretima žlezda na lišću, a 10-15 dana počinju sa polaganjem jaja, obično u vreme kada plodovi počinju da rude. Mlade larve izlaze iz jaja posle 6-12 dana i hrane se sokom i mesom ploda. Njihov razvoj traje 30 dana, a potom  padaju na zemlju, grade kokon u kome se transformišu u lutku i ostaju da prezime.

Privredni značaj ove štetočine je veliki jer napadnuti plodovi gube tržišnu vrednost, i podložni su trulenju.

RC Subotica nastavlja sa monitoringom ove štetočine u zasadima trešanja i na vreme će signalizirati primenu insekticida.

Comments

There are no comments yet for this post.