Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Pojava rutave bube u Subotičkom regionu
Pojava rutave bube u Subotičkom regionu

Rutava buba /Tropinota (Epicometis) hirta -Scarabaeidae

Spada u polifagne vrste ,u zadnje vreme se nalazi  i u našim voćnjacima,hrani se cvetnim delovima svih voćnih vrsta, nalazimo  ga i na  uljanoj  repici  i na drugim  biljkama koji cvetaju.

Tropinota hirta

Imago veoma dobro leti, brzo se seli na nove površine i zato je suzbijanje veoma teško. U toku dana je najaktivnija u periodu od 10 - 16 sati  kada su temperature najveće.

Hemisjko suzbijanje  tj. upotreba insekticida  u voćnim zasadima koji cvetaju kako smo istakli je dosta komplikovano. Prvo što tretmani nisu dovoljno efikasni a drugo što se prskanjem ugrožavaju  pčele koji se nalaze na cvetovima i koji su rado viđeni u voćnim zasadima kao polinatori ( jabučnjaci).

Inostrana praksa je korišćenje raznih klopki za hvatanje ovih insekata ,koji je našao primenu i kod nas –u našim voćnjacima.

Upotreba obojenih posuda (najčešće plavih) napunjenih sa vodom i sa dodatkom materije koje privlače insekte npr.: anis,cimet ,sredtvo za pranje sudova nekog voćnog mirisa.Ove posude se poređaju u voćnjaku.

Drugi način lovljenja je upotreba feromonskih klopki,koji love  i muške i ženske jedinke rutave bube .Služe za signalizaciju i za ublažavanje  šteta od ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.