Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Pojava bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora)
Pojava bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora)

Na području rada RC Čačak, zasadi kruške se nalaze u fenofazi drugo opadanje plodova BBCH 73.

 

Vizuelnim pregledom zasada kruške registrovano i prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

velika slika

Bakteriozna plamenjača je najznačajnija bakteriozna bolest jabučastog voća, Najčešce zaražava jabuku, krušku, dunju, mušmulu i glog, prouzrokujući štete i do 100 %.Ovaj patogen napada sve biljne delove. Tokom vegetacije posredstvom bakterijskog eksudata i uz pomoć insekata vrlo brzo se širi. Česte kiše potpomažu širenju bolesti.

 

Tokom mirovanja vegetacije održava se u rak - ranama, koje se uočavaju na jednogodišnjim, dvogodišnjim i višegodišnjim granama, pa čak i na deblu. Obavezno je uklanjanje grana sa simptomima tokom perioda mirovanja vegetacije, u cilju smanjenja inokuluma za narednu vegetaciju. Prilikom rezidbe, potrebno je zahvatiti zonu od 30-50 cm zdravog tkiva ispod vidljivih simptoma na tanjim granama, odnosno 50-100 cm na debljim granama.

Hemijska zaštita podrazumeva jesenje i ranoprolećno tretiranje preparatima na bazi bakra, kao i upotrebu tih preparata u toku cvetanja i nakon njega, ali u 10 puta nižim koncentracijama nego za jesenje i ranoprolećno tretiranje.

Najznačajnije su mehaničke mere zaštite  – uklanjanje obolelih delova biljke, koje treba sprovoditi kako u vegetaciji, tako i u periodu mirovanja. Zelenom rezidbom  treba odstraniti sve zaražene delove, izneti ih van zasada i zapaliti. Pažljivo orezati osetljive sorte kako se ne bi previše stimulisao novi prirast i povećao rizik od  nove  infekcije. Uklanjanje obolelih biljnih delova se vrši po suvom vremenu. Obavezna je dezinfekcija makaza nakon svakog reza (10 % rastvor natrijum hipohlorita ili 70 % rastvor etil alkohola). Potrebna je i dezinfekcija preseka i povreda nastalih prilikom odstranjivanja obolelih delova voćaka, jer oni predstavljaju otvore za prodor bakterije u biljno tkivo i omogućavaju nastajanje novih infekcija. Za tu svrhu mogu se koristiti preparati na bazi bakra (3%). Zaraženi biljni delovi se seku na zdravom delu, oko 30 cm od mesta zaraze i potom se obavezno iznose iz zasada i spaljuju se. Takođe je važno suzbijanje insekata koji su prenosioci zaraze. U slučajevima jakih infekcija, kada nastupa propadanje čitavog stabla, potrebno je ta stabla iskrčiti i zapaliti izvan voćnjaka.

Comments

There are no comments yet for this post.