Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Krvava vaš u zasadima jabuka
Krvava vaš u zasadima jabuka

Vizuelnim pregledima zasada jabuke, na lokalitetu Mrčajevci, registrovano je prisustvo krvave vaši (Eriosoma lanigerum).

Krvava vaš

velika slika

Prisustvo krvave vaši uočeno je na pojedinim stablima u zoni korenovog vrata i u pukotinama kore gde ova štetočina prezimljava. Zimi podnosi veoma niske temperature i do -27°C. U proleće, beskrilne larve se kreću ka gornjim delovima biljaka, naseljavaju mladare, sišu veliku količinu biljnog soka i dolazi do pucanja kore grana, debla i korena i pojave rak rana. U proleće i leto, zastupljene su većinom beskrilne ženke, koje rađaju mlade i stvaraju kolonije u pukotinama kore i na ranama grana stvorenih rezidbom. Krvava vaš može da razvije 10-12 generacija godišnje. Kolonije se vrlo lako zapažaju, jer mnoštvo vaši sa belom vlaknastom tvorevinom stvara utisak kao da su prekrivene vatom. Krajem leta i početkom jeseni povećava se broj krilatih ženki, koje preleću na nova stabla.

Preventivne mere kontrole ove štetočine podrazumevaju izbor manje bujnih sorti i podloga jabuke prilikom podizanja zasada i izbegavanje oštre rezidbe. Od hemijskih mera zaštite preporučuje se primena minerlnih ulja u sklopu redovne jesenje zaštite, nakon opadanja lišća, kada su kolonije najbrojnije i skoncentrisane pri zemlji u osnovi korena.

Comments

There are no comments yet for this post.