Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Retrovegetacija u zasadima višnje
Retrovegetacija u zasadima višnje

Na području delovanja RC Leskovac, vizuelnim pregledom zasada višnje, na više lokaliteta u Jablaničkom i Topličkom okrugu, uočena je pojava retrovegetacije.

retrovegetacija višnje

velika slika

Ova pojava najizraženija je u zasadima gde nisu sprovedene mere zaštite  u cilju suzbijanja štetnih organizama, prvenstveno od prozrokovača mrke pegavosti lista višnje (Blumeriella jaapii), usled čega je došlo do prevremenog opadanja listova. Na stablima se zapaža bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase (obično na vršnim delovima lastara), cvetanje, a ređe se može videti i plod.

Usled jačeg stepena aktivacije pupoljaka biljka se iznuruje i nespremno ulazi u fazu mirovanja gde može doći do izmrzavanja vegetativnih i generativnih delova biljke, a sve to se odražava na narednu vegetacionu sezonu, u kojoj se može očekivati umanjen prinos.

Kada dođe do  retrovegetacije u voćnjacima,  tada bi trebalo da se, u rano u proleće, pred početak vegetacije,  sprovede intenzivnija rezidba i izbalansirana mineralna ishrana. Ove  mere treba da pomognu biljkama da se oporave od stresa izazvnim retrovegetacijom.

Comments

There are no comments yet for this post.