Skip to main content

Region Bačka Topola

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Bačka Topola > Prilozi > Mere kontrole zlatastog žutila vinove loze
Mere kontrole zlatastog žutila vinove loze

Na području delovanja RC Bačka Topola nema značajne proizvodnje grožđa, ona se uglavnom zasniva na malim površinama i okućnicama.

Međutim, sa aspekta očuvanja proizvodnje grožđa na nacionalnom nivou, svi regioni u zemlji u okviru Prognozno-izveštajne službe za zaštitu bilja prate prisustvo cikade Scaphoideus titanus na vinovoj lozi i saopštavaju preporuke za njeno suzbijanje.

 

Ova cikada  je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) koja prouzrokuje najdestruktivnije oboljenje vinove loze, zlatasto žutilo.

 

I cikada i fitoplazma FD se nalaze na karantinskoj listi A2 štetnih organizama u našoj zemlji što dovoljno govori o velikom riziku koji nosi njihovo prisustvo u vinogradima.

 

Tokom vizuelnih pregleda vinograda, kao i na žutim lepljivim klopkama, regsitruje se prisustvo imaga cikade Scaphoideus titanus, kao i simptomi  zlatastog žutila.

 

      

Scaphoideus titanus_imago       Velika slika

 

Simptomi oboljenja na vinovoj lozi praćeni su promenom boje lista i pojavom nekroze između glavnih nerava, a u kasnijoj fazi , savijanjem lista po obodu prema naličju.Boja listova na inficiranim  biljkama je različita. Kod crnih sorti listovi su tamno ljubičaste do svetlo crvene boje, a svetlo žuti do zlatno žute boje kod belih sorti.

 

Mere kontrole zlatastog žutila vinove loze su sledeće:

 

  1. krčenje i spaljivanje zaraženih čokota na kraju vegetacije vinove loze,
  2. praćenje pojave simptoma bolesti u toku vegetacije i eliminacija sumnjivih čokota,
  3. praćenje pojave Scaphoideus titanus i ostalih potencijalnih vektora fitoplazmi,
  4. sprovođenje akcije uništavanja “divlje loze” u neposrednom i širem okruženju zasada vinove loze, pre predviđenih hemijskih tretmana,
  5. sprovođenje akcije uništavanja napuštenih loznih zasada u neposrednom i širem okruženju proizvodnih ili matičnih vinograda, 
  6. suzbijanje cikade S. titanus kontaktnim insekticidima.

Comments

There are no comments yet for this post.