Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo običnog paučinara na kukuruzu
Prisustvo običnog paučinara na kukuruzu

Na području delovanja RC Vrbas, usevi  kukuruza, se nalaze u različitim fazama razvoja ploda, od rane mlečne zrelosti, do sva zrna dostigla krajnju veličinu (BBCH 73-79 ).

Vizuelnim pregledom useva kukuruza na više lokaliteta, prvenstveno na ivičnim delovima parcele, uočeni su simptomi napada običnog paučinara, (Tetranichus urticae). Na naličju lišća, registrovana su jaja, larve i odrasle jedinke običnog paučinara.

usev kukuruza napadnut od običnog paučinara

simptom napada običnog paučinara

Ova veoma štetna grinja napada veliki broj biljnih vrsta (do 300 registrovanih). Štete pravi larve i odrasle jedinke hraneći se biljnim sokovima na naličju listova. Takav način ishrane utiče na smanjenje intenziteta fotosinteze, a kao posledica toga, može doći do sušenja i propadanja lisne mase. Na mestima ishrane, na naličju lista, formira se gusta paučinasta mreža.

Obični paučinar prezimi u stadijumu zimske ženke. Na proleće ishranu započinje na korovima. Ima više generacija godišnje, u zavisnosti od vremenskih uslova. Najpovoljnija temperatura za njihovu ubrzanu reprodukciju je oko 30˚C i relativna vlaga između 35 i 55% , kada broj generacija može biti do 12.

Comments

There are no comments yet for this post.