Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Zdravstveno stanje pšenice
Zdravstveno stanje  pšenice

Na području delovanja RC Vrbas, usevi pšenice i ječma se nalaze u različitim  fazama razvoja ploda, od nalivanja vode, do rane mlečne zrelosti (BBCH 70 -71).

Vizuelnim pregledima klasova pšenice,  na lokalitetima kod kojih zaštita nije  blagovremeno sprovedena, registrovani su  simptomi fuzarioze klasa ( Fusarium graminearum ), na do 14% klasova i na do 55% zaražene površine klasa.

simptomi fuzarioze klasa

ružičaste spore gljive

 

Fuzarioza klasa spada u ekonomski značajno oboljenje pšenice, koje može značajno uticati na smanjenje i kvalitet prinosa, zbog moguće produkcije mikotoksina.

Ovaj patogen prezimljava na biljnim ostacima, a kada se strna žita nalaze u fazi cvetanja, nastupa rizičan period za pojavu i širenje infekcije. Temperaturni raspon od 15-30°C, visoka relativna vlaga i padavine stvaraju uslove za primarne infekcije. Gljiva se širi micelijom unutar klasa, a zaražena zrna su štura i nenalivena. Inficirani klasovi su obloženi beličasto crvenom navlakom od spora, tako da se lako uočavaju.

RC Vrbas je 9.05.2023. dao preporuku za fungicidni tretman i zaštitu useva pšenice i ječma, u fazi početka cvetanja, kada je i najkritičniji period za ostvarenje infekcije.

Comments

There are no comments yet for this post.