Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)
Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)

Na lokalitetu Vrbas, registrovana je pojava imaga braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).

 

Ova invazivna stenica je azijskog porekla, a kod nas je registrovana 2015. godine. Izraziti je polifag i do sada je, u svetu,  registrovana na preko 100 biljnih vrsta među kojima je veliki broj poljoprivrednih kultura. U Evropi je zabeležena jedna generacija godišnje. Ženke u letnjim mesecima polažu jaja u grupama na donju stranu lišća. Larve prolaze kroz pet razvojnih stupnjeva, a štetni su i larve i imago, koje sisaju biljne sokove na plodovima i lišću. Na površini plodova usled ishrane nastaju nekrotične tačke i udubljenja i takvi plodovi gube tržišnu vrednost. Do sada su u svetu registrovane štete usled njene ishrane na jabukama, breskvama, kruškama, trešnjama, malinama, paradajzu, paprici, tikvama, krastavcima, kukuruzu, pasulju, soji i velikom broju ukrasnih i šumskih vrsta. Ova štetočina je odličan letač i može da pređe dnevno i do 2 kilometra. Krajem jeseni u velikim grupama migrira u naselja radi prezimljavanja i traži zaklon u kućama i drugim objektima. Takođe,  zbog neprijatnog mirisa koji luči ukoliko se dodirne, veoma je nepopularna kod ljudi.

Registrovane brojnosti na regionu Vrbas su niske i za sada nisu uočene ekonomski značajne štete na usevima i zasadima. S obzirom na izrazitu polifagnost i brzo širenje, braon mramorasta stenica može predstavljati problem u proizvodnji voća i povrća u narednim godinama.
 
 
Imago Halyomorpha halys

Comments

There are no comments yet for this post.