Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Truleži plodova šljive (Monilinia spp.)
Truleži plodova šljive (Monilinia spp.)

Na području delovanja RC Valjevo zasadi šljiva se, u zavisnosti od sortimenta, nalaze u fazi razvoja ploda od plod je oko 60% krajnje veličine do početak obojavanja ploda (BBCH 76-81).

Prilikom vizuelnog pregleda zasada šljive na lokalitetu Babina Luka, uočeno je prisustvo simptoma truleži plodova (Monilinia spp). Veći procenat zaraženih plodova se registruje u zasadima gde nisu adekvatno sprovedene mere zaštite od šljivinog smotavca i gde je došlo do mehaničkog oštećenja plodova, što je pogodno mesto za prodiranje ovog patogena.

Plod može biti zaražen u svim fazama razvoja, ali su zeleni plodovi mnogo otporniji od plodova u fazi dozrevanja. Prvi simptomi se javljaju na pokožici ploda u vidu malih, sitnih kružnih pega. One se obrazuju kao oreol oko mesta infekcije  i šire se koncentrično pa ubrzo čitav plod počinje da truli, smežurava se, suši i na kraju nastaju  tzv. mumificirani plodovi. Takvi plodovi mogu da ostanu da vise na granama i direktnim kontaktom sa zdravim plodovima prenose infekciju i tako se šire u zasadu ili padaju na zemlju. Patogen prezimljava u vidu micelije u mumificiranim plodovima i u proleće kada nastupe povoljni uslovi ostvaruje nove primarne zaraze. Upravo se preporučuje uništavanje takvih plodova, jer predstavljaju značajan izvor inokuluma u zasadu.

Proizvođači orijentisani prema izvozu voća, treba da obrate pažnju na prouzrokovače truleži ploda, jer patogen prouzrokovač Monilinia fructicola ima karantinski status u pojedinim zemljama gde se izvoze naši proizvodi.

RC Valjevo, preporučuje sprovođenje hemijskog tretmana:

Comments

There are no comments yet for this post.