Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Pepelnica kupine
Pepelnica kupine

Na teritoriji rada RC Valjevo, lokaliteti  Gola Glava, Gornja Bukovica, Donje Leskovice i Sušica, vizuelnim pregledom zasada kupine utvrđeno je prisustvo simptoma pepelnice na do 5% biljaka.

Gljive koje prouzrokuju pepelnicu kupine su Sphaerotheca macularis i Sphaerotheca humuli.

Vlažno vreme sa visokim temperaturama pogoduju razvoju ovog patogena. Simptomi bolesti se javljaju na listu, cvetu i plodu. Na zaraženim listovima se ispoljavaju simptomi u vidu bele micelijske prevlake, a usled jačeg napada može doći i do nekroze i opadanja lišća. Inficirani izdanci su izduženi i tanki i imaju manji broj listova. Na zaraženim plodovima takođe dolazi do stvaranja bele miceliske prevlake.

Najznačajnije mere suzbijanja ovog patogena su preventivne mere, koje obuhvataju obezbeđenu provetrenost između izdanaka, uklanjanje inficiranih biljnih delova i sadnju otpornijih sorti. Takođe, veoma je važno da se prošlogodišnji listovi uklone iz zasada, jer patogen prezimljava micelijom u opalom lišću. Pored širenja sporama (koje raznosi vetar) ovaj patogen se prenosi i sadnim materijalom, pa je još jedna od preventivnih mera sadnja zdravog sadnog materijala.

U zasadima u kojima se registruje jači intenzitet napada ovim patogenom preporučuje se primena fungicida na bazi aktivne materije tebukonazol (Akord) u količini 0,8 l/ha.

Comments

There are no comments yet for this post.