Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Pojava truleži u zasadima breskve
Pojava truleži u zasadima breskve

Na području delovanja RC Valjevo, breskve i nektarine se nalaze u fazi obojavanje je skoro završeno (BBCH 85).

Vizuelnim pregledom zasada breskve, lokalitet Pričević, registrovana je pojava simptoma truleži plodova koštičavog voća  (Monilinia spp). 

velika slika

Nestabilno vreme sa obilnim padavinama u prethodnom periodu stvorilo je povoljne uslove za razvoj prouzrokovača truleži.

Simptomi se javljaju na plodovima u vidu mrkih pega, na mestima povreda ili rana.  Na inficiranim plodovima dolazi do sporulacije, plodovi omekšavaju. Kasnije se plodovi mumificiraju i suše, najčešće ostaju na granama ili opadaju na zemlju.

Patogen prezimljava u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemljišta, u rak-ranama u kori zaraženih grana.

Mere suzbijanja se sastoje od hemijskih i agrotehničkih mera.

Hemijske mere se najčešće vrše dva puta, u fazi cvetanja i u fazi sazrevanja plodova, ukoliko su povoljni uslovi za razvoj patogena, vodeći račuuna o karenci  i  primenom registrovanih fungicida (pogledati preporuke za zaštitu breskve).

Agrotehničke mere predstavljaju adekvatan izbor terena za podizanje voćnjaka, provetravanje između redova tj. podizanje voćnjaka u pravcu duvanja dominantnih vetrova, pravilna gustina sadnje, uklanjanje i uništavanje zaraženih plodova, uklanjanje i spaljivanje zaraženih grana i grančica.

Comments

There are no comments yet for this post.