Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih strnih žita
Zdravstveno stanje ozimih strnih žita

Na terenu RC Senta usevi ozime pšenice i ječma se nalaze u fenofazi bokorenja (BBCH 23-30).

 

Vizuelnim pregledom useva pšenice koji su najrazvijeniji i gustog sklopa, simptomi pepelnice žita (Erysiphe graminis) registrovani su na do 100% biljaka. Donji listovi su osušeni, a simptomi ovog patogena uočeni su na mlađem lišću. Kod manje bujnih useva pepelnica se registruje na do 20% biljaka. 

 

Simptomi rđe (Puccinia spp.) registrovani su na većem procentu biljaka u odnosu na pošli pregled. Na bujnim usevima koji su na kraju bokorenja, simptomi rđe su registrovani na do 60% biljaka. Na usevima koji su u fazi početka bokorenja, simptomi rđe su prisutni na do 3% biljaka u vidu pojedinačnih pustula.  Simptomi sive pegavost lista pšenice (Septoria tritici) registrovani su na do 5% biljaka.  

 

 simptomi rđe i pepelnice

 

 

siva pegavost lista pšenice

 

Vizuelnim pregledima useva ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na 25-95% biljaka, kao i pepelnice strnih žita (Erysiphe graminis) na bujnim usevima na do 50% biljaka.

 

Trenutno se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite protiv navedenih patogena.

 

Vizuelnim pregledima useva registrovano je i prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara (poljski miš - Apodemus sylvaticus, poljska voluharica - Microtus arvalis) uglavnom na ivicama parcele, ali  preporučuju se redovni obilasci parcela u cilju utvrđivanja broja aktivnih rupa od glodara. Ukoliko se registruje preko 10 aktivnih rupa po hektaru preporučuje  se njihovo suzbijanje primenom rodenticida (mogu se koristiti gotovi mamci nakon čega treba zatrpati rupe kako ne bi došlo do trovanja divljači) .

 

aktivna rupa

Comments

There are no comments yet for this post.