Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Prisustvo poljskih glodara u regionu Pančeva
Prisustvo poljskih glodara u regionu Pančeva

Na teritoriji RC Pančevo vizuelnim pregledom je uočeno prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara (poljska voluharica - Microtus arvalis i poljski miševi - Apodemus spp.). Njihovo prisustvo je uočeno u usevima uljane repice, kukuruza i na međama u vrlo niskim brojnostima.

Razvoju i razmnožavanju glodara pogoduju lako dostupni izvori hrane, blage jeseni i zime. Useve oštećuju pregrizanjem mladog lišća oko svojih jazbina, stvarajući na taj način lako uočljive oaze u polju. Najveće štete mogu napraviti u jesen na pšenici jer posejana zrna skladište u svoje jazbine.

Podzemne jazbine poljskih miševa imaju 1-2 otvora i oni ne prave stazice između ulaznih rupa kao poljska voluharica.

S obzirom da se prisustvo aktivnih rupa trenutno registruje u vrlo niskim brojnostima, a primena rodenticida se preporučuje po postizanju II kategorije prisutnosti, za sada se ne preporučuju hemijske mere borbe. Kako su temperature povoljne za njihov razvoj u narednom periodu se može očekivati povećanje brojnosti rupa.

Kategorije brojnosti:

 

Kategorija

Opis brojnosti

Broj rupa po hektaru

POLJSKA VOLUHARICA

POLJSKI MIŠ

 

I

Vrlo niska

do 10

do 10 

II

Niska

10-500 

10-50 

III

Srednja

500-5000

50-500 

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 

RC Pančevo će nastaviti praćenje pojave i brojnosti ovih štetočina i blagovremeno signalizirati momenat njihovog suzbijanja.

Comments

There are no comments yet for this post.