Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Prisustvo stenice Nezara viridula
Prisustvo stenice Nezara viridula

Na teritoriji RC Pančevo, vizuelnim pregledom useva paprike, paradajza i maline uočena je pojava zelene ili povrtne stenice (Nezara viridula).  

 

Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Velike i za sada najveće štete pričinjavaju na zrelim plodovima paprike i paradajza, gde na mestima ishrane dolazi do diskoloracije na pokožici, pri čemu plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

 

Slika 1: Štete od ishrane stenice Nezara viridula na plodu paradajza

 

 

Odrasle jedinke su intezivno zelene boje, dok larve tokom svog razvoja menjaju boju. Ono što je karakteristično za svih pet larvenih uzrasta jeste prisustvo belih tačkica po telu.

 

Slika 2: Mlađi larveni uzrasti Nezara viridula na malini

 

 

Slika 3: Stariji larveni uzrast Nezara viridula na paradajzu

 

 

Ova stenica polaže buretasta jaja na naličje listova u gomilicama. Sveže položena jaja su bele boje a sa razvojem dobijaju crvenkastu nijansu.

 

Slika 4: Ispražnjeno jajno leglo Nezara viridula na naličju lista paprika

 

 

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. U sistemu Prognoze u proteklih nekoliko godina, urađeni su ogledi u cilju suzbijanja ove stenice i dobru efikasnost pokazao je preparat Talstar 10 EC (a.m. bifentrin) u koncentraciji 0,05%  koji u usevu paradajza ima karencu 7 dana.

 

U usevima i zasadima gde je trenutno registrovano njeno prisustvo ne bi trebalo uklanjati korovsku populaciju kako bi se sprečilo širenje stenice na gajene biljke.

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.