Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Prisustvo poljskih glodara u regionu Leskovca
Prisustvo poljskih glodara u regionu Leskovca

Na području delovanja RC Leskovac, vizuelnim pregledom useva kukuruza, lucerke, voćnih zasada, strništa, utvrđeno je prisustvo aktivnih rupa od poljskih miševa (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis) u vrlo niskim brojnostima (I kategorija brojnosti).

aktivna rupa glodara sl.2
aktivna rupa glodara

Toplo vreme sa dugim periodom bez padavina, kao i prisustvo hrene nakon završene žetve strnih žita i skidanja okopavina, može dovesti do povećanja brojnosti navedenih štetočina.

Štete mogu pričiniti naročito u jesen na parcelama zasejanim strnim žitima gde njihova ishrana počinje posejanim semenom a kasnije i klijalim biljkama, tako da mesta u parceli ostaju prazna bez biljaka. Takođe značajne štete mogu naneti u lucerištima, kao i u voćarskim zasadima gde svojom ishranom oštećuju korenov sistem što može dovesti do slabijeg porasta kod mladih voćnjaka a u jačem napadu i sušenja biljaka.

Prag štetnosti kada se pristupa hemijskim merama zaštite, odnosno primeni rodenticida, je kada se utvrdi prisustvo glodara u II kategoriji brojnosti.

Vizuelnim pregledom na našem terenu uočena je vrlo niska brojnost aktivnih rupa navedenih glodara tako da se, za sada, ne preporučuje primena rodenticida.

Kategorije za utvrđivanje brojnosti poljskih glodara:

Kategorija

Opis brojnosti

Broj rupa po hektaru

POLJSKA VOLUHARICA

 

POLJSKI MIŠ

 

I

Vrlo niska

do 10

do 10 

II

Niska

10-500 

10-50 

III

Srednja

500-5000

50-500 

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 

RC Leskovac, nastavlja sa praćenjem brojnosti navedenih štetočina tako da će na vreme signalizirati pravi momenat njihovog suzbijanja.

Comments

There are no comments yet for this post.