Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Odrasle jedinke cikade Scaphoideus titanus u vinogradima
Odrasle jedinke cikade Scaphoideus titanus u vinogradima

Na području delovanja RC Beograd i Mladenovac zasadi vinove loze se nalaze u različitim fazama  razvoja ploda do početka sazrevanja bobice.

Na lokalitetu Batajnica na žutim lepljivim klopkama registrovano je izlovljavanje odraslih jedinki cikade Scaphoideus titanus. Ova cikada je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) koja prouzrokuje zlatasto žutilo vinove loze.

Pomenuta cikada svoje razviće završava na vinovoj lozi i ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijuma jaja ispod kore dvogodišnjih lastara. Larve se pile od maja meseca i imaju pet razvojnih oblika.

Direktne štete od ishrane ove cikade su zanemarljive, međutim indirektne štete, kao vektor fitoplazme FD su mnogo veće. Hraneći se na zaraženim čokotima larve od trećeg razvojnog stupnja prenose fitoplazmu.

Simptomi zaraze FD uočavaju se već u proleće jer zaraženi pupoljci kasnije kreću ili uopšte ne kreću. Zaraženi lastari imaju skraćene internodije, zaostaju u porastu, slabo odrvenjavaju i izmrzavaju tokom zime. Na zaraženim čokotima listovi se savijaju po obodu. Kod obojenih sorti listovi su tamnoljubičasti, kod belih sorti oni su svetložuti do zlatno žuti.

Mere u cilju sprečavanja razvoja i širenja cikade vinove loze su:

Uništavanje napuštenih zasada.

Uklanjanje i uništavanje zaraženih čokota.

Uklanjanje divlje loze u blizini zasada.

Uništavanje korova.

Hemijsko suzbijanje cikade Scaphoideus titanus.

U narednim danima očekuje se povećanje brojnosti odraslij jedinki na klopkama, te se preporučuje pregled vinograda i primena insekticida. Za detaljnije mere zaštite pogledati preporuku.

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.