Skip to main content

Region Beograd

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Beograd > Prilozi > Prisustvo zlatooke (Chrysopa carnea) u zasadu jabuke
Prisustvo zlatooke (Chrysopa carnea) u zasadu jabuke

Na  teritoriji RC Beograd i Mladenovac, proizvodni zasadi jabuke su u fenofazi plodovi oko polovine krajnje veličine (BBCH 75).   

 

Vizuelnim pregledom zasada jabuke uočeno je prisustvo jaja zlatooke (Chrysopa carnea) na oko 5% pregledanih listova. Odrasle jedinke zlatooke su nežnog tela sa mrežastim krilima i hrane se polenom, mednom rosom, nektarom. Nakon ovipozicije ženke odlažu pojedinačna jaja na veoma specifičan način jer luče tanak mlaz tečnosti, koji otvrdne, a na vrhu je jaje. Na taj način jaja su odložena na tankim končićima na listovima ili drugim biljnim delovima i zaštićena su od napada drugih insekata.

Ovo su veoma korisni insekti i u voćarskoj i u povrtarskoj proizvodnji. Larve zlatooke se hrane lisnim i štitastim vašima, tripsima, larvama kruškine buve, grinjama i zato imaju značajnu ulogu u biološkoj kontroli navedenih poljoprivrednih štetočina.

 

Imajući u vidu značaj zlatooke u agrobiocenozi, neophodno je sprovesti sve mere u cilju očuvanju korisne entomofaune. Obzirom da većina insekticida ispoljava delovanje na sve razvojne stadijume zlatooke, dobro je zaštitu zasada projektovati sa upotrebom selektivnih insekticida  specifičnog mehanizma delovanja koji ne ispoljavaju štetan efekat na korisne organizme. U zasadima jabuka neki od registrovanih insekticida povoljnih ekotoksikoloških osobina su: Coragen 20 SC (hlorantraniliprol), Delegate 250 WG (spinetoram), Closer 120 SC (sulfoksaflor), Laser 240 SC (spinosad), Avaunt 15 EC (indoksakarb), Teppeki (flonikamid) i drugi.

 

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.