Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke_BD > jabuka  

Web Part Page Title Bar image
jabuka

 Izaberi region

Select
NormalBačka Topola
NormalBeograd
NormalČačak
NormalJagodina
NormalKikinda
NormalKnjaževac
NormalKosovska Mitrovica
NormalKragujevac
NormalKraljevo
NormalKruševac
NormalLeskovac
NormalLoznica
NormalMladenovac
NormalNegotin
NormalNiš
NormalNovi Pazar
NormalNovi Sad
NormalPančevo
NormalPirot
NormalPožarevac
NormalProkuplje
NormalRuma
NormalSenta
NormalSmederevo
NormalSombor
NormalSremska Mitrovica
NormalSubotica
NormalŠabac
NormalUžice
NormalValjevo
NormalVranje
NormalVrbas
NormalVršac
NormalZaječar
NormalZrenjanin
NormalSvi regioni

 Preporuke

Štetni organizmi
Expand/Collapse Created : 1.6.2023 ‎(1)
Zaštita jabuke 1.6.2023 13:12Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Jabukin smotavac (Cydia pomonella); Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha)

Na teritoriji RC Zrenjanin, zasadi jabuka sorte Ajdared i Zlatni delišes se nalaze u fenofazi razvoja ploda; plodovi veličine 20-40 mm (BBCH 72-74).

 

 

   Fenoza razvoja

 

Nestabilno vreme sa čestim padavinama, dugim periodima vlaženja lista i povoljnim temperaturama vazduha dovodi do stvaranja uslova za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). U toku je i dalje period primarnih infekcija od strane pomenutog prouzrokovača.

 

Preporuka proizvođačima je da u cilju zaštite jabuka sprovedu mere zaštite kombinacijom sledećih fungicida :

Polyram DF (a.m. metiram) u koncentraciji 0,2% 

               +

Indar 5 EW (a.m. fenbukonazol) u količini 0,6-0,9 l/ha.

Navedena kombinacija fungicida delovaće i na prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

 U toku je piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca (Cydia pomonella). U cilju sprečavanja ubušivanja ispiljenih larvi u plodove preporučuje se primena nekog od insekticida:

Mospilan 20 SG, Zlatospilan, Tonus, Volley 20 SP, Afinex, Kestrel, Wizzzaard (a.m. acetamiprid) u koncentraciji 0,025%.

Region: Zrenjanin
Expand/Collapse Created : 31.5.2023 ‎(6)
Zaštita jabuke31.5.2023 14:22Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Jabukin smotavac (Cydia pomonella); Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha)

Na području delovanja RC Pirot, zasadi jabuke se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u različitim fenofazama razvoja od faze drugo opadanje plodova do faze prečnik ploda do 40 mm (BBCH 73-74).

 

(faza razvoja)

Nedelju za nama obeležilo je nestabilno vreme sa padavinama. Povećana vlažnost i visoke dnevne temperature vazduha su u više navrata stvorili povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

 (simptom Venturia Inaequalis)

(simptom Venturia Inaequalis)

I za naredne dane se prognozira promenljivo vreme sa kišom, koje može stvoriti nove povoljne uslove za infekciju pomenutim patogenom.

Preporuka proizvođačima je sprovedu hemijski tretman, u cilju zaštite listova i plodova, kombinacijom fungicida:

  • Indar 5 EW (a.m. fenbukonazol) u količini 0,6-0,9 l/ha

+

  • Polyram DF (a.m. metiram) u koncentraciji 0,2%.

Pomenuta kombinacija preparata delovaće i na suzbijanja prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

Vizuelni pregledom zasada registrovano je prisustvo položenih jaja jabikunog smotavca (Cydia pomonella). Na našem regionu u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi ove štetočine. U cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove, preporuka proizvođačima je sprovođenje hemijskog tretmana registrovanim insekticidom:

  • Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) u koncentraciji 0,016 - 0,02%.
Region: Pirot
Zaštita jabuke31.5.2023 12:24Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Pepelnica jagode (Sphaerotheca macularis); Jabukin smotavac (Cydia pomonella); Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae)

Na području delovanja RC Subotica jabuka se nalazi u fenofazi razvoja ploda: veličina ploda od 20 mm, do prečnik ploda do 40 mm – T faza (BBCH 72-74).

 

Učestale padavine i dugotrajno vlaženje lista u prethodnom periodu, stvorile su povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

-velika slika

Obzirom da se i za naredne dane prognoziraju padavine, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da u cilju zaštite od ovog patogena sprovedu mere zaštite kombinacijom fungicida:

-       a.m.metiram (Polyram DF) u koncentraciji 0,2%              +

-       a.m. fenbukonazol (Indar 5 EW) u količini 0,6-0,9 l/ha (delovaće i na prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

U toku je piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella). U pojedinim zasadima se i dalje registruje prisustvo lisnih vaši (Aphididae).

U cilju zaštite od navedenih štetočina preporučuje se primena  insekticida:

-       a.m.acetamiprid (Mospilan 20 SG, Zlatospilan, Tonus, Volley 20 SP, Afinex, Kestrel, Wizzzaard u koncentraciji 0,025%.

Region: Subotica
Zaštita  jabuke31.5.2023 11:20Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Jabukin smotavac (Cydia pomonella); Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha)

Na  lokalitetu Grocka i Sopot, proizvodni zasadi jabuke su u fenofazi od drugo opadanje plodova do prečnik ploda do 40 mm (BBCH 73-74). 

Period primarnih infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) je završen u regionu Beograda.

 U zasadima jabuka sa prisutnim simptomima čađave krastavosti jabuke, u cilju zaštite plodova od sekundarnih konidijskih infekcija ovog patogena u uslovima višednevnog, ali i prognoziranog nestabilnog vremena preporuka je, da se sprovede fungicidna zaštita zasada:

Gatro, Hilan, Nando 500 SC u koliini primene 0,6-1 l/ha,

Kardinal u koncentraciji primene 0,06-0,075%,

Niveral, Venpan 500-SC u količini primene 0,75 l/ha,

Zignal u količini primene 0.6-0,75 l/ha (a.m. fluazinam)

+

Indar 5 EW (a.m. fenbukonazol) 0,6-0,9 l/ha.

 

Sistemični fungicid ispoljiće delovanje i na pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha).

 

U ovom trenutku u zasadima jabuke imamo prisustvo svih razvojnih stadijuma I generacije jabukinog smotavca (Cydia pomonella). U toku je piljenje larvi pomenute štetočine. Preporuka je da se sprovede  insekticidni tretman sa jednim od navedenih preparata:

 

Avaunt 15 EC, Indy, Top Gan (a.m. indoksakarb)  u količini primene 0,33- 0,5 l/ha.

 

slika 1. i 2: jaja jabukinog smotavca

velika slika                 velika slika

Region: Beograd
Zaštita jabuke31.5.2023 9:12Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha); Jabukin smotavac (Cydia pomonella); Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae)

Na poručju delovanja RC Bačka Topola zasadi jabuka se nalaze u fenofazi drugo opadanje plodova do faze prečnik ploda do 40mm (BBCH 73-74).

 

Zlatni delišes_faza razvoja

 

Nestabilno vreme sa većom količinom padavina  na regionu Bačke Topole u predhodnom periodu , kao i dužina vlaženja lista i temperature registrovane na automatskim meteorološkim stanicama, stvorili su  povoljne uslove za ostvarenje infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venruria inaequalis).

 

Čađava krastavost_simptom

 

Prognozirano nestabilno vreme sa padavinama za naredni period može stvoriti nove povoljne uslove za infekcije ovim patogenom.

 

Proizvođačima se u cilju zaštite od čađave krastavosti preporučuje  primena hemijskih mera zaštite kombinacijom sledećih fungicida:

·         a.m. metiram (Polyram DF) u koncentraciji od 0,2% +

·         a.m. fenbukonazol (Indar 5EW) u količini 0,6-0,9 l/ha, delovaće i na prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

 

U toku je  piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca (Cydia pomonella ). Takođe, u zasadima jabuka se registruje i prisustvo lisnih vaši (Aphididae).

 

Za suzbijanje navedenih štetnih organizama preporučuje se primena neki od sledećih insekticida:

·         a.m. acetamiprid (Zlatospilan,Tonus,Volley20SP,Afinex,Kestrel,Wizzzaard, Mospilan 20 sg) u koncentraciji od 0,025%.

Region: Bačka Topola
Zaštita jabuke31.5.2023 9:11Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Jabukin smotavac (Cydia pomonella); Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha)

Na terenu RC Senta zasadi jabuke se nalaze u fazi drugog opadanja plodova (73 BBCH).

 

Nestabilno vreme sa čestim padavinama u prethodnom periodu stvorilo je povoljne uslove za ostvarenje infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis). Nestabilno vreme po prognozi se nastavlja. Vremenski uslovi koji vladaju pogoduju i razvoju i širenju prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

 

U cilju zaštite zasada od navedenih patogena, proizvođačima se preporučuje da čim vremenski uslovi dozvole, sprovedu tretman kombinacijom preparata:

·         Polyram DF (metiram) u koncentraciji 0,2% +

·         Indar 5 EW (fenbukonazol) u količini 0,6-0,9 l/ha

 

U zasadima jabuke u toku je polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca (Cydia pomonella).

jaje "crveni oreol"

 U pojedinim zasadima se i dalje registruje prisustvo lisnih vaši (Aphididae).

U cilju zaštite jabuke od navedenih štetočina, proizvođačima se preporučuje primena nekog od insekticida:

·         Mospilan 20 SG, Zlatospilan, Kestrel ili Wizzzaard ( acetamiprid) u koncentraciji 0,025%.

Region: Senta
Zaštita jabuke31.5.2023 8:01Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha); Jabukin smotavac (Cydia pomonella); Zelena jabukina vaš (Aphis pomi)

Na području delovanja RC Požarevac zasadi jabuke se nalaze, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, u fenofazi od drugo opadanje plodova do fenofaze prečnik ploda do 40 mm (BBCH 73-74).

Nestabilno vreme sa čestim padavinama u proteklim danima stvorilo je u više navrata povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Za region Požarevac i za naredne dane se prognozira  nestabilno vreme sa kišom koje može stvoriti nove povoljne uslove infekcije pomenutim patogenom.

U cilju zaštite listova i plodova preporučuje se proizvođačima primena kombinacije fungicida:

-          Indar 5 EW (a.m. fenbukonazol) u količini 0,6-0,9 l/ha

+

-          Polyram DF (a.m. metiram) u koncentraciji 0,2%.

Pomenuti sistemični fungicid (Indar 5 EW)d elovaće i na suzbijanje pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

U zasadima jabuke u toku je piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

Vizuelnim pregledom zasada jabuke registrovano je prisustvo položenih jaja ove štetočine.

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plod, preporučuje se poljoprivrednim proizvođačima primena:

-          Mospilan 20 SG, Tonus, Zlatospilan, Kestrel, Wizzzaard, Afinex, Volley 20 SP (a.m. acetamiprid) u koncentraciji 0,025%.

Vizuelnim pregledom zasada registruje se i prisustvo kolonije zelene jabukine vaši (Aphis pomi).

Navedeni insekticidi delovaće i na suzbijanje ove štetočine.

Region: Požarevac
Expand/Collapse Created : 30.5.2023 ‎(8)
Zaštita jabuke30.5.2023 22:41Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha); Lisne vaši u voćarskim i vinogradarskim zasadima (aphididae); Jabukin smotavac (Cydia pomonella)
 
Na području RC Jagodina, zasadi jabuka se nalaze u fazi razvoja ploda: plodovi veličine od 20 do 40 mm (BBCH 72-74).
 
 
 
Nestabilne vremenske prilike praćene obilnim padavinama, na pojedinim lokalitetima, proteklih dana, stvarale su povoljne uslove za ostvarivanje i širenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Kako se i dalje najavljuje period nestabilnog vremena sa obilnim padavinama u cilju zaštite i sprečavanje novih infekcija ovim patogenom, kao i infekcije patogenom prouzrokovačem pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida:
 
 - Indar 5 EV (fenbukonazol) u količini 0,6-0,9 l/ha
  +
 - Gatro 500 SC ili Nando 500 SC ili Hillan (a.m.fluazinam) u količini 0,6-1 l/ha.
 
Na našem području u toku je polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca (Cydia pomonela), a vizuelnim pregledom zasada još uvek se registruje i prisustvo lisnih vaši (Aphididae). U cilju zaštite od ovih štetočina proizvođačima se preporučuje primena nekog od registrovanih insekticida:
 
 - Mospilan 20 SG ili Zlatospilan  ili Kestrel ili Wizzzaard(a.m.acetamiprid) u koncentraciji 0,02-0,025%.
 
 
Region: Jagodina
Zaštita jabuke 30.5.2023 17:54Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis); Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha); Jabukin smotavac (Cydia pomonella); Bakteriozna plamenjača jabuke i kruške (Erwinia amylovora)

Na području RC Knjaževac zasadi jabuke se nalaze u fazi od plodovi veličine 20 mm do faze drugo opadanje plodova (BBCH 72-73).

Padavine u prethodnom periodu dovele su do povoljnih uslova za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). I narednih dana je u najavi period sa mogućim padavinama. S obzirom na navedene uslove, preporučuje se primena kombinacije sistemičnih i preventivnih fungicida u cilju zaštite zasada jabuka od ovog prouzrokovača:

- Polyram DF (metiram) u koncentraciji 0,2%

+

- Indar 5 EW  (a.m. fenbukonazol) u količini 0,6 - 0,9 l/ha

Navedeni sistemični fungicid delovaće i na prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha)

U zasadima jabuke u toku je polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca (Cydia pomonella). Takođe, u zasadima se i dalje registruje prisustvo kolonija lisnih vaši (Aphididae).

U cilju suzbijanja navedenih štetočina proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid (Afinex, Mospilan 20 SG, Tonus, Volley 20 SP, Zlatospilan, Kestrel, Wizzzaard) u koncentraciji od 0,025%.

Na pojedinim lokalitetima u zasadima jabuke prisutni su simptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) u vidu povijenih mladara koji se suše. U vlažnim uslovima kakvi trenutno vladaju u proizvodnji, ova bakterija se veoma brzo širi.

Za zaštitu od prouzrokovača bakteriozne plamenjače u jabučnjacima preporučuje se primena nekog od preparata:

- Funguran OH (a.m. bakar hidroksid)  0,05% ili

-Alliet Flash, Fortuna, Legat SP (a.m. fosetil aluminijum, preparat ) u koncentraciji 0,4% ili Fosco u koncentraciji 0,3%. ili

-Exstrasol F na bazi (Bacillus suptillis) u količini 2 l/ha.

Region: Knjaževac
Zaštita jabuke30.5.2023 15:28Pepelnica jabuke (podosphaera leucotricha); Čađava krastavost plodova kruške (venturia pirina); Jabukin smotavac (Cydia pomonella)

Na području delovanja  RC Kruševac jabuka se nalazi u fenofazi razvoja ploda: do 20 mm veličina ploda pa do 40 mm (BBCH 72-74).

 

 

Nestabilno vreme sa padavinama u proteklom periodu stvorilo je povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis). Nastavlja se period nestabilnog vremena sa prisustvom padavina što može dovesti do stvaranja novih povoljnih uslova za infekcije ovim patogenom. 

Takođe, uslovi su izuzetno povoljni i za ravoj prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

U cilju zaštite plodova i listova od navedenih patogena proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida:

 

Indar 5 EW (a.m.fenbukonazol) 0,6-0,9 l/ha    +

 

Gatro 500 SC, Nando 500SC, Hillan (a.m. fluazinam) 0,6 – 0,75 /ha.

 

U toku je polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca (Cydia pomonella). U pojedinim zasadima se i dalje registruje prisustvo lisnih vaši (Aphididae).

 

U cilju zaštite od navedenih štetočina preporučuje se primena nakog od insekticida:

 

Mospilan 20 SG, Zlatospilan, Tonus, Volley 20 SP, Afinex, Kestrel, Wizzzaard (a.m.acetamiprid) u koncentraciji 0,025%.

Region: Kruševac
1 - 10 Next