Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita ozimih strnih žita  

Preporuke: Zaštita ozimih strnih žita

Open

Naslov preporuke

Zaštita ozimih strnih žita  

Tekst

 

Na terenu RC Ruma setva ozimih strnih žita je još uvek u toku. Usevi iz ranijih rokova setve se nalaze u fazama od klijanja i nicanja pa do 3 lista razvijeno (09-13 BBCH). 

 

Vizuelim pregledom poniklih useva pšenice i ječma  se uočava naseljavanje lisnih vaši (Aphididaei cikade Psammotettix alienus. Prisustvo krilatih i beskrilnih formi vaši je registrovano na 5 do 12% biljaka, dok su cikade  registrovane na 3 do 8% biljaka. S obzirom da se i za naredni period prognozira  toplo vreme za ovo doba godine i da će na mnogim parcelama tek uslediti nicanje, očekuje se intenzivnije prisustvo ovih štetočina.

 

 

velika slika

 

 

Ove štetočine su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa čiji su domaćini, osim strnih žita, mnogi korovi iz familije Poaceae i samonikle biljke strnih žita. Zakorovljenost parcela i  nezaoravanje žetvenih ostataka omogućavaju ishranu ovih štetočina  i tokom letnjih meseci, čime se povećava i rizik od njihovog prenamnoženja i infekcije novoniklih useva u jesen. 

 

Proizvođačima se preporučuju redovni pregledi useva pšenice i ječma nakon nicanja. Ukoliko se u početnim fazama razvoja registruje prisustvo ovih štetočina na nivou praga štetnosti (više od 10% biljaka naseljenih lisnim vašima ili 5 cikada/m2), preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi deltametrina:

 

  • Decis expert u dozi 0,075 l/ha
  • Decis 2,5 EC ili Konfuzija u dozi 0,2-0,3 l/ha ili
  • Plures u dozi 500-650 ml/ha. 

 

Podsećamo poljoprivredne proizvođače da su na terenu RC Ruma registrovane značajne brojnosti  glodara (preporuka od 09.10.), pa se u narednom periodu očekuje njihovo naseljavanje na novoposejane površine pod strnim žitima. Nakon nicanja useva se preporučuju redovni pregledi na prisustvo aktivnih rupa i primena registrovanih rodenticida po postizanju pragova štetnosti (prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu 10-500 aktivnih rupa/ha), uz obavezno zatrpavanje rupa kako ne bi došlo do trovanja divljači.

 

Region

Ruma 

Štetni organizmi

Lisne vaši na ratarskim usevima (aphididae); Cikade (cicadellidae); Poljski miš (apodemus sylvaticus); Poljska voluharica (microtus arvalis) 

Usev/zasad

Pšenica; Ječam 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 31.10.2023 14:39  by Sanja Kuzmanović 
Last modified at 1.11.2023 8:31  by Milica Tepić