Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Rđa kruške
Rđa kruške

Na području Mačvanskog okruga, u zasadima kruške, registrovana je pojava rđe kruške (Gymnosporangium sabinae) u niskom intenzitetu napada. Prisustvo simptoma ovog patogena u najvećoj meri je registrovano u okućnicama i zapuštenim zasadima kruške.

 

rđa kruške

Kruška je alternativni domaćin ovog patogena i na njoj se razvija ecidijski stadijum, dok se teleutostadijum i uredostadijum razvija na četinarima Juniperus vrste (kleka).

Tokom zime parazit prezimljava u granama i grančicama kleke, na kojoj s proleća, dolazi do pojave teleutosorusa iz kojih, u uslovima vlažnog vremena, nakon bubrenja, dolazi do oslobađanja teleutospora. Njihovim klijanjem formiraju se bazidi sa bazidiosporama koje nošene vetrom padaju na list kruške gde proklijaju i vrše infekciju. Simptomi na listu kruške se pojavljuju krajem poleća u vidu narandžasto-crvenih  sitnih  pega različitog oblika. S naličja lista u okviru ovih pega javljuju se zadebljanja - početni stadijum ecidija. Krajem avgusta i početkom septembra, na obolelom lišću, formiraju se ecidije u vidu rogljastih izraštaja dugih 2-5 mm. Na granama i grančicama, naročito na mladim stablima, može doći do pojave rak-rana koje ne zarastaju i u kojima se takođe formiraju ecidije. Za potpuno završavanje ciklusa ove gljive potrebno je dve godine.

Rđa kruške se javlja samo na onim mestima gde je u blizini kleka, te mere zaštite kruške od ovog patogena podrazumevaju uklanjanje i uništavanje kleke i uspostavljanje izolacionog pojasa od najmanje  500 metara. Takođe mogu se primeniti i hemijske mere zaštite, preparatima na bazi aktivnih materija mankozeb i difenokonazol, koje se koriste za suzbijanje prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).

Comments

There are no comments yet for this post.