Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Zdravstveno stanje useva ječma u regionu Vrbasa
Zdravstveno stanje useva ječma u regionu Vrbasa

Na području RC Vrbas, usevi ječma se nalaze u fazi razvoja listova, 3 do 4 lista razvijeno (BBCH 34-14).

usev ječma

Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 30% biljaka, dok se simptomi pepelnice žita (Erysiphe graminis), rđe ječma (Puccinia hordei) i simptomi sočivaste pegavosti ječma (Rhynchosporium secalis) za sada ne uočavaju.

simptomi mrežaste pegavosti lista ječma

Takođe, registrovano  je i prisustvo lisnih vaši (Aphididae), na do 80% biljaka, dok prisustvo cikada (Cicadelidae) nije uočeno.

prisustvo lisnih vaši na ječmu

Prisustvo aktivnih rupa od glodara, poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis) se registruje u još uvek niskoj kategoriji brojnosti kada je neophodno pristupiti početku njihovog uništavanja, da ne bi došlo do prenamnožavanja.

rupe od poljskih glodara

RC Vrbas je o poljskim glodarima u usevima napisao prilog (vidi prilog od 5.10.2023.) i upozorio na opasnost od njihovog naseljavanja i ugrožavanja ozimih useva.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje stalni pregled posejanih useva i primena mera zaštite od glodara ukoliko se njihova brojnost kreće od niske kategorije (10-500 rupa po hektaru za poljsku voluharicu i 10-50 rupa za poljskog miša).

S obzirom da su lisne vaši i cikade prenosioci opasnih i destruktivnih virusa (virusa iz grupe žute patuljavosti ječma, virusa kržljavosti pšenice), poljoprivredni proizvođači koji nisu izvršili insekticidni tretman, treba da pregledaju svoje useve i primene hemijske mere zaštite po preporuci registrovanim insekticidima (vidi preporuku od 23.10.2023.)

Hemijske mere za bolesti lista ječma se u ovom periodu ne preporučuju.

RC Vrbas nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja useva ozimog ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.