Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo poljskih stenica
Prisustvo poljskih stenica

Vizuelnim pregledom useva lucerke, soje, suncokreta, paprike, registrovane su odrasle jedinke poljske stenice ( Lygus spp. ), na do 10% biljaka.

poljska stenica na paprici

Poljske stenice su polifagne štetočine, domaćini su na više od 300 biljnih vrsta, a u našim krajevima najviše naseljavaju lucerku, uljanu repicu, soju, suncokret, kao i povrtarske useve.

Prezimljavaju kao odrasle jedinke, ispod biljnih ostataka. Ženke polažu pojedinačna jaja, retko u grupama. Larve(nimfe), liče na odrasle jedinke, jedino nemaju krila. Najzastupljenija vrsta ovog roda je Lygus rugulipennis. Štete prave i larve i odrasle jedinke, hraneći se biljnim delovima. Izazivaju hlorozu biljaka, jer svojim usnim aparatom za sisanje, prouzrokuju sušenje i uvenuće listova, a kasnije i celih vršnih izdanaka. Seme napadnuto od stenica nema vitalnost, šturo je, a cvetovi prestaju biti interesantni pčelama, tako da izostaje oprašivanje. Njihova brojnost zavisi od agroekoloških uslova. Odgovaraju im suva i topla leta i najviše ih ima na korovima i višegodišnjim leguminozama.

Poljske stenice imaju prirodne neprijatelje iz roda Orius i Nabis, ali njihova brojnost nije dovoljna da bi se uspostavila biološka ravnoteža, tj. neophodne su i mehaničke mere za smanjenje njihove populacije u smislu uništavanja korova, uklanjanja biljnih ostataka, ranog košenja useva ( lucerka ).

Brojnost poljskih stenica ne ugrožava biljke domaćine, pa se za sada  hemijske mere ne preporučuju.

Comments

There are no comments yet for this post.