Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo invazivnih stenica
Prisustvo invazivnih stenica

Na području delovanja RC Vrbas, na većem broju biljnih vrsta (paprika, krompir, krastavac, soja, šećerna repa, kajsija) registrovani su svi embrionalni razvoji povrtne stenice (Nezara viridula) i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).

 

odrasla jedinka povrtne stenice na soji

larve braon mramoraste stenice na kukuruzu

odrasla jedinka povrtne stenice na krompiru

Obe vrste stenica su invazivne, kosmopolitske vrste. Larve ovih štetočina prolaze kroz 5 razvojnih stupnjeva. Usni aparat im je podešen za bodenje i sisanje. Štete nanose i larve i imaga sisanjem biljnih sokova iz praktično svih nadzemnih delova biljaka. Usnim aparatom luče pljuvačku koja razara biljne proteine i koja ostaje u plodu. Nekrotično tkivo ispod epidermisa kod takvih plodova biva uništeno, a plodovi  deformisani, što utiče na njihov kvalitet. U kukuruzu i soji, kao posledica napada navedenih stenica, može doći do pojave neobrazovanja semena. Na plodovima jabuka razara meso i na mestu uboda se stvara plutasto tkivo, koje podseća na „ gorke pege „.

Dobri su letači, veoma pokretljivi i skloni  grupisanju, tako da brzo migriraju sa parcele na parcelu. Krajem leta, sa padom temperature, sakrivaju se u kuće, radne prostore i druga skrivena mesta radi prezimljavanja. Poznate su i dnevne migracije ovih štetočina kada se larve i odrasle jedinke nalaze na gornjim delovima biljaka kada ih treba i suzbijati. Tokom dana sa otopljavanjem premeštaju se u zaklon donjih delova biljaka, a mogu se naći i na zemlji. Za ljude su potpuno bezopasni.

Za sada, brojnosti povrtne i mramoraste stenice na području delovanja RC Vrbas, ne predstavljaju opasnost u usevima i zasadima u kojima se registruju plodovi koji dozrevaju. .

Dobru efikasnost u suzbijanju ovih stenica pokazuju insekticidi iz grupe piretroida. U usevima paprike i paradajza insekticid Scatto (a.m. deltametrin) je registrovan za suzbijanje zelene stenice. Karenca ovog insekticida u pomenutim usevima iznosi 3 dana.

RC Vrbas nastavlja sa praćenjem stenica u biljnoj proizvodnji i blagovremeno će obaveštavati proizvođače o potrebi njihovog suzbijanja u usevima i zasadima.

Comments

There are no comments yet for this post.