Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Jabukin smotavac (Carpocapsa pomonella)
Jabukin smotavac (Carpocapsa pomonella)

Na području delovanja RC Valjevo zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u fenofazi razvoja ploda, od plodovi oko 60% krajnje veličine, do plodovi oko 70% krajnje veličine (BBCH 76-77).

Vizuelnim pregledom zasada, u kojima nisu adekvatno sprovedene mere zaštite od jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella) registrovano je prisustvo oštećenih plodova usled ishrane larvi pomenute štetočine.

Jabukin smotavac je najznačajnija štetočina jabuke. Prezimljava kao odrasla gusenica ispod kore i drugim šupljinama na stablu i granama jabuke. Odrasle jedinke pojavljuju se tokom aprila meseca, nakon čega dolazi do parenja i polaganja jaja. Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u plod i ishranjuju se mesom ploda i semenkama. Napadnuti plodovi gube tržišnu vrednost i otpadaju pre vremena. Osim toga, mesto ubušivanja larvi je pogodno za prodor različitih patogena prouzrokovača truleži ploda, čime se štetnost dodatno uvećava.

RC Valjevo vrši monitoring ove štetočine putem feromonskih klopki postavljenih u zasadima jabuke kao i putem vizuelnih pregleda kojima se utvrđuju najznačajniji biološki događaji ove štetočine koji su ključni prilikom utvrđivanja momenta za pravovremenu primenu insekticida.

U našem regionu trenutno je aktuelna zaštita od druge generacije jabukinog smotavca. Na linku možete pogledati poslednju preporuku za suzbijanje ove štetočine.

RC Valjevo nastavlja sa praćenjem prisustva štetnih organizama u zasadima jabuke.

Comments

There are no comments yet for this post.