Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Šljivina vaš kovrdžalica
Šljivina vaš kovrdžalica

 

Na području delovanja RC Valjevo zasadi šljiva se, u zavisnosti od sortimenta, nalaze u različitim fazama razvoja. Zasadi šljive sa sortom Požegača se nalaze u fazi punog cvetanja, dok su zasadi sa sortama Čačanska lepotica, Stenlej i Čačanska rodna u fazi precvetavanja (BBCH 65-69).

 

 

 

Vizuelnim preglednom zasada šljivena lokalitetu Mionica registrovano je prisustvo šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi), u zasadu sorte Stenlej koji je ujedno i najostljiviji na napad ove vaši. U ovom trenutku u zasadu su prisutne vaši osnivačice (fundatrix), koje su se razvile iz prezimelih jaja, u indeksu napada 3,5. Štete nanose isisavanjem sokova iz mladih, vršnih listova, kao i iz cvetnih pupoljaka i cvetova. Usled toga, dolazi do pojave hlorotičnih pega i karakterističnog kovrdžanja lista prema unutra.

Ova vrsta, pored direktnih šteta koje pravi u zasadu, je  vektor mnogih fitopatogenih virusa, a za šljivu je najznačajniji virus šarke šljive (Plum pox virus).

 

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada u cilju utvrđivanja prisustva ove štetočine. Suzbijanje ove vaši se vrši istovremeno suzbijanjem drugih vrsta vaši i šljivinog smotavca u zasadima šljive. Međutim, s obzirom da su još uvek aktivni polinatori na cvetovima šljiva u pojedinim zasadima, za sada se hemijske mere zaštite insekticidima ne preporučuju.

 

RC Valjevo nastavlja sa daljim praćenjem zasada šljive i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.