Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Plamenjača šljive (Polystigma rubrum)
Plamenjača šljive (Polystigma rubrum)

Na području RC Valjevo, berba najranijih sorti šljive(Čačanska rana) je završena, u toku je berba srednje ranih sorti (Čačanska lepotica), dok se kasnije sorte (Stenlej) nalaze u fazi obojavanje skoro završeno.

velika slika

Vizuelnim pregledom zasada šljive na više lokaliteta(Miličinica, Osečina, Vragočanica), registrovano je prisustvo simptoma plamenjače šljive (Polystigma rubrum) na osetljivim sortama (Požegača, Čačanska lepotica). Intenzitet napada je jači u zasadima u kojima nisu sprovedene adekvatne mere zaštite-ekstenzivni zasadi i u zasadima  gde je prisutna velika vlažnost vazduha. Stalno vlaženje lista i temperature u proteklom periodu pogodovale su razvoju ovog patogena.

Simptomi bolesti se javljaju samo na listovima, u vidu pega koje su sa lica lista malo ispupčene. Pege su prvo žućkaste boje, zatim narandžaste i na kraju dobijaju tamno crvenu boju. Pege se spajaju i mogu pokriti celu površinu lista usled čega dolazi do defolijacije. Usled jačeg napada slabi vitalnost biljke i opadaju plodovi. Patogen prezimljava u opalom lišću.

Mere zaštite:

·        Gajenje otpornih sorti (Stenlej)

·        Uništavanje i spaljivanje opalog i inficiranog lišća

Hemijske mere zaštite se sprovode u periodu intenzivnog razvoja listova. Primenjuju se fungicidi kontaktnog mehanizma delovanja i to pred najavljene padavine. Suzbija se zajedno sa prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća. Mogu se koristiti sledeći fungicidi:

Mankogal (a.m.mankozeb) 0,25%

       Kaptan 50-WP(a.m. kaptan) 0,2-0,3%

       Folpan 50-WP(a.m.folpet) 0,2%. 

U zasadima gde se sada registruje jači intenzitet napada, posebno kod osetljivih sorti, u cilju sprečavanja potpune defolijacije lista, preporuka je da se  nakon završene berbe sprovede fungicidni tretman sa nekim od gore navedenih fungicida.

Comments

There are no comments yet for this post.