Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Lisne vaši u kukuruzu
Lisne vaši u kukuruzu
Na području rada RC Užice, usevi kukuruza  u zavisnosti od roka setve se nalaze u fazi  5-8 listova razvijeno (BBCH 15-18).

Vizuelnim pregledom useva, uočeno je prisustvo lisnih vaši (Aphididae), pretežno pojedinačnih  krilatih jedinki , na oko 15% biljaka. S obzirom na izuzetno povoljne uslove za razvoj i razmnožavanje ovih štetočina tokom ove vegetacije, u narednom periodu se može očekivati povećanje procenta infestiranih biljaka.


Lisne vaši nanose direktne štete biljkama tako što se ishranjuju sisajući njihove sokove i time dovode do raznih deformacija biljnog tkiva, zaostajanja u porastu i smanjenja prinosa. Njihov negativan uticaj je i u tome što su prenosioci mnogobrojnih biljnih virusa. Jedan od njih je i virus mozaične kržljavosti kukuruza  (Maize dwarf mosaic virus, MDMV).
Dvadesetak vrsta biljnih vaši sa prirodnih domaćina  (najčešće divlji sirak) , na neperzistentan način, prenose ovaj virus na usev kukuruza i gajenog sirka.

Kod kukururza se prvi simptomi  mogu javiti i u fazi 2-3 lista, u vidu hlorotičnih pega i crtica u osnovi najmlađeg lišća, koje se sa razvojem bolesti šire u trake i pruge, a često i cela biljka postaje hlorotična. Kod nekih hibrida javlja se crvena boja po obodu i nekroza tkiva. Zaražene biljke su kržljave, skraćenih internodija, kasne razvojne faze, a klip je manji i rehuljav.

U Srbiji se ovaj virus javlja svake godine, u većim ili manjim razmerama. Ekonomske štete mogu biti značajne, kako u smanjenju prinosa i kvaliteta zrna  tako i u lošijem kvalitetu lista kod silažnog kukuruza.

Mere suzbijanja ovog virusa su:
-gajenje manje osetljivih hibrida i linija
-zdravo seme, da bi se sprečilo unošenje virusa u područja gde ga nema
-prostorno odvojiti proizvodnju kukuruza i sirka
-rano uklanjanje bolesnih biljaka, naročito kod semenskih useva
-uništavanje korova koji su domaćini virusa, u usevu i oko njega (najznačajniji divlji sirak)
-suzbijanje lisnih vaši (ova mera ne sprečava zaraze zbog veoma brzog načina prenošenja virusa već samo smanjuje intenzite zaraze u uvsevima).

Comments

There are no comments yet for this post.