Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Cikada Metcalfa pruinosa
Cikada Metcalfa pruinosa

Cikada Metcalfa pruinosa (bela ili medena cikada) registruje se početkom jula, najpre na spontanoj korovskoj flori, međutim nakon toga, može da se uoči i na sve većem broju domaćina (vinova loza, jabuka, trešnja, malina,…). 

Na terenu RC Smederevo uočeno je prisustvo ove štetočine na paprikama, na parcelama koje su okružene šumom, spontanom florom sa mnogo korovskih biljaka, kukuruzom, zaparloženim parcelama.

 

Ova štetočina se registruje uglavnom u baštama i okućnicama, kao i u zasadima i usevima u kojima se ne primenjuju redovne mere zaštite. 

U Srbiji je prvi put zabeležena 2006. godine. Izraziti je polifag. Ima  jednu generaciju godišnje, a prezimljava u stadijumu jaja koja polaže u pupoljke ili u koru biljke domaćina. Larve obilno luče belu voštanu prevlaku, po čemu se lako uočava njihovo prisustvo. Direktne štete  nastaju usled ishrane larvi i imaga sisanjem biljnih sokova, što dovodi do slabijeg porasta i  iznurivanja biljke domaćina. Indirektne štete nastaju usled obilnog lučenja medne rose na koju se naseljavaju gljive čađavice, usled čega plodovi gube tržišnu vrednost.

Ukoliko se uoči prisustvo ove cikade  preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih delova, kao i uništavanje parloga, jer je uočeno da je tamo najbrojnija. Hemijske mere kontrole ne daju zadovoljavajuće rezultate zbog pokretljivosti larvi i imaga, kao i zbog prisustva ove cikade na velikom broju spontanih i ukrasnih biljaka gde se neometano razvija i održava. 

U Srbiji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.