Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Opasnost od poljskih glodara u regionu Rume
Opasnost od poljskih glodara u regionu Rume

 

Na terenu RC Ruma vizuelnim pregledom višegodišnjih zasada, parcela pod okopavinama koje još nisu skinute (kukuruz, soja, šećerna repa), kao i poniklih useva (uljana repica, lucerka)  registruje se različit nivo aktivnosti poljskih glodara (poljski miš - Apodemus sylvaticus i poljska voluharica - Microtus arvalis).

 

velika slika 

 

 

Generalno, na pregledanim površinama brojnost aktivnih rupa od poljske voluharice je vrlo niska do niska (kategorija I -II), a niska do vrlo visoka od poljskog miša (kategorija II - V).

 

U višegodišnjim zasadima brojnost aktivnih rupa od glodara je većinom niska do srednja (kategorija II -III), u usevima okopavina koje još nisu skinute srednja do visoka (kategorija III -IV) ,  u poniklim usevima uljane repice vrlo niska do niska (kategorija I -II), dok je na lucerištima brojnost aktivnih rupa od glodara srednja do vrlo visoka (kategorija III -V). Veće brojnosti se uočavaju na uvratinama parcela.

 

S obzirom na trenutno stanje u usevima/zasadima i uslove koji vladaju u proizvodnji (toplo vreme, nedostatak padavina), može se očekivati dalji porast brojnosti populacija poljskih glodara.

 

U ovom momentu, mere zaštite se preporučuju u  višegodišnjim zasadima,na lucerištima, u usevima uljane repice, kao i na parcelama na kojima se planira setva ozimih useva, na kojima se utvrdi prag štetnosti. Primena rodenticida se preporučuje već po utvrđivanju brojnosti iz II kategorije (10-500 rupa po hektaru od poljske voluharice i 10-50 rupa od poljskih miševa).

 

Kategorije za utvrđivanje brojnosti poljskih glodara:

 

Kategorija

Opis brojnosti

Broj rupa po hektaru

POLJSKA VOLUHARICA

 

POLJSKI MIŠ

 

I

Vrlo niska

do 10

do 10 

II

Niska

10-500 

10-50 

III

Srednja

500-5000

50-500 

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 

 

Nakon primene rodenticida u vidu godovih mamaka na bazi cink-fosfida u aktivne rupe od glodara, iste obavezno treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači i ptica.

 

Osim toga, preporučuje se i zaoravanje žetvenih ostataka i košenje površina oko parcela i na uvratinama kako bi se omogućio pristup predatorima sitnih glodara.

 

Comments

There are no comments yet for this post.