Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Šturost klasa pšenice (Fusarium graminearum)
Šturost klasa pšenice (Fusarium graminearum)

 

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze (šturosti) klasova pšenice (prouzrokovač Fusarium graminearum).

 

 

 velika slika

 

Ostvarenju infekcije ovim patogenom i razvoju bolesti pogoduju česte padavine i visoka relativna vlažnost vazduha u periodu cvetanja, što je bio slučaj ove proizvodne godine. Česte i obilne padavine u ovom periodu su na velikom broju parcela onemogućili pravovremeno sprovođenje fungicidnog tretmana ili je tretman izostao, što je na takvim parcelama dovelo do intenzivnog prisustva ovog patogena.

 

Na pregledanim parcelama, na kojima je sproveden fungicidni tretman u fenofazi cvetanja, procenat napadnutih klasova se kreće od pojedinačno napadnutih klasova do 35% (zavisno od momenta tretmana, rasporeda i količine padavina), dok se na netretiranim parcelama beleži izuzetno visok procenat napadnutih klasova. Procenat zaražene površine klasa se kreće od 1 do 80%.

 

Fuzarioza klasa je ekonomski značajna bolest jer direktno utiče na smanjenje prinosa i kvalitet zrna. Zaražena zrna gube hektolitarsku masu i mogu da sadrže mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

 

Comments

There are no comments yet for this post.