Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Prisustvo larvi cikade (Schapoideus titanus) u zasadima vinove loze na teritoriji Topličkog okruga
Prisustvo larvi cikade (Schapoideus titanus) u zasadima vinove loze na teritoriji Topličkog okruga

Vizuelnim pregledom zasada vinove loze na više lokaliteta na teritoriji Topličkog okruga, registrovano je prisustvo cikade vinove loze Schapoideus titanusUočene su larve prvog i drugog stupnja razvoja.

Navedena štetočina prezimljava u stadijumu jajeta ispod kore lastara. Ima jednu generaciju godišnje. U toku svog razvoja larva prolazi kroz pet larvenih stupnjeva.

Ova štetočina je od izuzetnog značaja za vinovu lozu jer je  je vektor fitoplazme Flavescence doree koja prouzrukuje veoma destruktivno oboljenje – zlatasto žutilo vinove loze. Početni simptomi zaraze ovom fitoplazmom ogledaju se u tome što pupoljci u proleće kreću kasnije ili uopšte ne kreću. Lastari imaju skraćene internodije, zaostaju u porastu, nedovoljno odrvenjavaju i izmrzavaju tokom zime. Na zaraženim čokotima dolazi do karakteristične promene boje lista i pojave nekroze između glavnih lisnih nerava.

Za sada se ne preporučuje hemijski tretman vinove loze u cilju zaštite navedene štetočine, zato što su larve od trećeg larvenog stupnja infektivne.

RC Prokuplje  nastavlja sa praćenjem ove štetočine i na vreme  će signalizirati poljoprivrednim proizvođačima vreme za hemijski tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.