Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Pojava rutave bube u voćnjacima
Pojava rutave bube u voćnjacima

Na teritoriji RC Pančevo registrovano je prisustvo rutave bube (Tropinota hirta)  u voćnjacima. 

 

 

Rutava buba je štetočina koja se lako prepoznaje po mogobrojnim dlačicama kojima je obrasla. Ona je cvetojed koji se hrani cvetovima velikog broja biljnih vrsta. Najaktivnija je u najtoplijem delu dana i u rano proleće se prvo zadržava na žutim cvetovima maslačka i  uljane repice, a zatim prelazi na krušku i druge voćne vrste. Hrani se delovima cvetova i na taj način sprečava oplodnju, zametanje plodova i dovodi do smanjenja prinosa.

Najavljene visoke temperature za naredni period dovešće do njene veće aktivnosti ,a s obzirom da je upotreba insekticida zabranjena u periodu cvetanja, treba obratiti pažnju na preventivne mere zaštite od rutave bube koje podrazumevaju:

 

  • Postavljanje plastičnih posuda žute boje sa vodom u koju se dodaje atraktant npr. negro bombone, cimet  i dr. uz dodatak par kapi deterdženta za sudove. Najveći broj posuda treba postaviti na obode, a manji broj i u unutrašnjost parcela.
  • U voćnjaku bi trebalo ostavljati korovske vrste koje cvetaju kao što je maslačak u cilju smanjenja aktivnosti rutave bube na cvetovima voća.

Comments

There are no comments yet for this post.