Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Bela trulež suncokreta (Sclerotinia sclerotiorum)
Bela trulež suncokreta (Sclerotinia sclerotiorum)

S obzirom na vremenske prilike, žetva suncokreta na teritoriji RC Pančevo još uvek traje.

 

Obilaskom i vizuelnim pregledima useva suncokreta registrovali smo simptome Sclerotinia sclerotiorum, prouzrokovača bele truleži suncokreta.

 

Bela trulež se javlja u nekoliko formi na suncokretu. Korenska forma bele truleži se javlja obično u vreme butonizacije pa nadalje. Manifestuje se svenjavanjem lišća, venjenjem biljke, a na korenu se pored nekroza ponekad,javi i snežno bela micelija. Kasnije se u okviru micelije obrazuju krupne sklerocije.

 

Stabljična forma bele truleži počinje infekcijama na lišću odakle se zaraza širi na lisne drške i stablo na kome se javljaju nekrotične pege. Ako su uslovi za razvoj patogena povoljni, formira se beličasta micelija i sklerocije na stablu (slika 1).

 

Slika 1: Beličasta micelija na stablu

 

 

Najveće štete izaziva forma bele truleži na glavici koja se javlja krajem cvetanja pa nadalje. Na donjoj strani glave najpre se javljaju mrke, ugnute, a kasnije nekrotične pege, a zahvaćeno tkivo se razmekšava i truli. Između semenki se obrazuje bela micelija u okviru koje se, kasnije, formiraju sklerocije (slika 2, 3). One se ponekad obrazuju i u samom semenu koje ima neprijatan miris i gorak ukus.

 

Slika 2: Sklerocije unutar glavice suncokreta

 

 

Slika 3: Trulo i razmekšano tkivo glavice suncokreta

 

 

Sklerocije predstavljaju osnovni izvor zaraze i mogu održati vitalnost duži niz godina. Osnovni uslov za infekciju je visoka relativna vlažnost vazduha i zemljišta. Česte kiše i prohladno vreme u prvom delu vegetacije pogodovali su razvoju ovog patogena.

 

Najvažniji način suzbijanja ovog patogena je plodored. Ukoliko je moguće, suncokret ne bi trebalo sejati na istu parcelu, ili nakon osetljive kulture koja je bila jako zaražena S. sclerotiorum nakon 5-6 godina.

Takođe, za setvu treba koristiti zdravo seme i otporne hibride suncokreta.

Comments

There are no comments yet for this post.