Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Preventivne mere u kontroli bolesti na suncokretu
Preventivne mere u kontroli bolesti na suncokretu

Na teritoriji RC Pančevo, uskoro će započeti setva suncokreta.

Na lokalitetima Dolovo, Banatsko Novo Selo, Padina, Crepaja, suncokret se, zbog strukture zemljišta, seje česće u plodoredu nego što je dobra poljoprivredna praksa. 

U poslednjih nekoliko godina, monitoringom ove kulture, registrovano je učestalo prisustvo plamenjače suncokreta (Plasmopara helianthi) i pojava parazitne cvetnice, volovoda (Orobanche cumana).

S obzirom da počinje setva, proizvođačima se preporučuje da preduzmu preventivne mere u kontroli plamenjače suncokreta. 

Suncokret ne bi trebalo da se gaji najmanje 4 godine na istom mestu. Takođe je vrlo bitan izbor manje osetljivih hibrida, uništavanje samoniklih biljaka suncokreta i uklanjanje zaraženih biljaka iz njiva i izbalansirana ishrana azotnim đubrivima.

 

Parazitna cvetnica, volovod, je parazit koji živi na račun biljke domaćina, haustorijama se pričvršćuje za koren suncokreta i tako se ishranjuje. To dovodi do smanjenja prinosa i uginjavanja biljake.

U cilju sprečavanja pojave ovog štetnog parazita proizvođačima se preporučuje: plodored najmanje 5 godine na istom mestu, setva hibrida tolerantnih na volovod kao i hemijske mere suzbijanja.

Comments

There are no comments yet for this post.