Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Bela trulež suncokreta (Sclerotinia sclerotiorum)
Bela trulež suncokreta (Sclerotinia sclerotiorum)

Na teritoriji RC Pančevo žetva suncokreta još uvek traje.

Obilaskom i vizuelnim pregledima useva suncokreta registrovani su simptomi prouzrokovača bele truleži suncokreta (Sclerotinia sclerotiorum).

 

Bela trulež se javlja u nekoliko formi na suncokretu:

 

Stabljična forma bele truleži počinje infekcijama na lišću odakle se zaraza širi na lisne drške i stablo na kome se javljaju nekrotične pege. Ako su uslovi za razvoj patogena povoljni, formira se beličasta micelija i sklerocije na stablu.

 

 

Forma bele truleži na glavici koja se javlja od kraja cvetanja  izaziva najveće štete. Na donjoj strani glave najpre se javljaju mrke, ugnute, a kasnije i nekrotične pege, a zahvaćeno tkivo se razmekšava i truli. Između semenki se obrazuje bela micelija u okviru koje se, kasnije, formiraju sklerocije. One se ponekad obrazuju i u samom semenu koje ima neprijatan miris i gorak ukus.

 

 

Sklerocije predstavljaju osnovni izvor zaraze i mogu održati vitalnost duži niz godina. 

 

Najvažniji način suzbijanja ovog patogena je plodored. Ukoliko je moguće, suncokret ne bi trebalo sejati na istu parcelu, kao ni osetljive kulture kao što su soja ili uljana repica  5-6 godina. Takođe, za setvu treba koristiti zdravo seme i otporne hibride suncokreta.

Comments

There are no comments yet for this post.