Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Pojava bele truleži na suncokretu
Pojava bele truleži na suncokretu

Na teritoriji RC Pančevo uočeno je prisustvo simptoma bele truleži  suncokreta (Sclerotinia sclerotiorum) na prizemnom delu stabla blizu korena (slika).

Slika: Simptom bolesti na prizmnom delu stabla

Bela trulež se javlja u nekoliko formi ali najveće štete izaziva forma na glavici koja se javlja krajem cvetanja pa nadalje. Na donjoj strani glave javljaju se prvo vlažne, utonule pege koje kasnije nekrotiraju, a zahvaćeno tkivo se razmekšava i truli. Između semenki se obrazuje micelija bele boje u okviru koje se kasnije formiraju sklerocije, koje se ponekad obrazuju i u semenu pa ono ima neprijatan miris i gorak ukus.

Suzbijanje:

Najvažniji način suzbijanja je plodored. Posle jake zaraze ovim patogenom, ukoliko je moguće suncokret ne bi trebalo da se seje na istoj parceli 5-6 godina. Treba voditi računa i o prostornoj izolaciji jer se askospore prenose vetrom na veća rastojanja. Koristiti zdravo seme, kvalitetno dezinfikovano. Upotreba fungicida pomaže u određenoj meri ali ne dovoljno.

Jedna od dobrih mera je desikacija suncokreta i time se skrati vegetacija, tako što se ranije pokosi usev i u određenoj meri  se izbegne napad parazita i njegovo destruktivno dejstvo.

Comments

There are no comments yet for this post.