Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice
Zdravstveno stanje ozime pšenice

Na području delovanja RC Niš, oktobar mesec obeležilo je veoma toplo vreme za taj period jeseni. Takođe, značajnijih padavina nije bilo do 8. novembra. U takvim uslovima nedostatka vlage u zemljištu nije bilo moguće sejati ozime žitarice, tako da je setva ozimih žitarica na našem regionu još uvek u toku. Samo mali procenat površina pod žitima je posejan u predhodnom periodu i ti se usevi sada nalaze u fazama klijanja i nicanja do faze dva lista razvijena (BBCH 09-12).

velika slika

Vizuelnim pregledom poniklih useva registrovano je prisustvo krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši (Aphididae) na do 6% biljaka, kao i prisustvo cikade Psammotettix alienus na do 4% biljaka.

Navedene štetočine pored direktnih šteta koje nanose sisanjem biljnih sokova, veoma su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa. Prag štetnosti, u početnim fazama razvoja pšenice, kada se preporučuju hemijske mere zaštite sa ciljem kontrole viroza, iznosi 10% biljaka sa jednom ili više vaši i/ili 5 cikada po m².

Pomenute štetočine se nalaze ispod praga štetnosti, a najavljeno zahlađenje za naredni period uticaće na dodatno smanjenje brojnosti i aktivnosti pomenutih štetnih insekata, te se ne preporučuju hemijske mere zaštite.

Prisustvo simptoma bolesti i prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara nije uočeno.

RC Niš nastavlja sa praćenjem zdrastvenog stanja useva ozime pšenice.

Comments

There are no comments yet for this post.