Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Zlatasto žutilo vinove loze (Flavescence doree)
Zlatasto žutilo vinove loze (Flavescence doree)

Na području delovanja RC Niš vinova loza se nalazi u fazi bobice su veličine zrna pšenice do faze bobice veličine graška (73-75 BBCH).

Vizuelnim pregledom vinove loze, uočeni su simptomi zlatastog žutila vinove loze koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree (FD). Ova pojava na vinovoj lozi registrovana je na pojedinačnim čokotima.

velika slika

Ova bolest je direktno povezana s prisustvom cikade Scaphoideus titanus. Cikada prenosi fitoplazmu s zaraženih na zdrave čokote. Ženke cikade polažu jaja u početkom septembra na starijim izdancima vinove loze. Larve se hrane na donjoj strani listova tokom juna. Odrasli insekti se pojavljuju početkom jula i nastavljaju se hraniti na lišću vinove loze, što omogućava prenos bolesti s zaraženih na zdrave čokote. Takođe, fitoplazma se može preneti i putem sadnog materijala.

velika slika

Početni simptomi infekcije fitoplazmom FD su lastari koji imaju skraćene internodije i zaostaju u porastu. Na zaraženim čokotima listovi se savijaju po obodu prema naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta vinove loze. Kod crvenih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti. Često dolazi i do nekroze cvasti, tako da nema formiranja grozdića ili su oni rehuljavi, smežurani i lošijeg kvaliteta.

U vinogradima u kojima nisu sprovedene hemijske mere suzbijanja larvi cikade u proteklim vegetacijama došlo je do pojave pomenutih simptoma.

Mere zaštite i prevencije su:

Uklanjanje i uništavanje obolelih čokota vinove loze,

Praćenje pojave cikada, postavljanjem žutih lepljivih ploča u vinogradu,

Suzbijanje korova i samoniklih biljaka vinove loze, kao potencijalnih rezervoara zaraze,

Krčenje zapuštenih vinograda, kao i uništavanje divlje loze,

Za sadnju treba koristiti  zdrav i sertifikovan sadni materijal. Pri izboru sortimenta treba birati manje osetljive sorte vinove loze, posebno u vinogradima u kojima je fitoplazmoza već prisutna.

Suzbijanje vektora - cikade Scaphoideus titanus (od prisustva trećeg larvenog stupnja). 

Comments

There are no comments yet for this post.