Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Virus bronzavosti paradajza i virus mozaika krastavca na paprici
Virus bronzavosti paradajza i virus mozaika krastavca na paprici

Na području delovanja RC Niš, usevi paprike u plasteničkoj proizvodnji se u zavisnosti od datuma rasađivanja nalaze u fazama intenzivnog cvetanja i plodonošenja (BBCH 64-72).  Usevi paprike na otvorenom se u zavisnosti od datuma rasađivanja nalaze u različitim fazama razvoja listova (BBCH 15-19).

Vizuelnim pregledima paprike u plasteničkoj proizvodnji i na otvorenom na pojedinim biljkama registovano je prisustvo simptoma virusa bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus – TSWV) i virus mozaika krastavca.

U plasteničkoj proizvodnji paprika su zabeležni simptomi koje uzrokuju virusi na listovima i plodovima. Ovi simptomi su primećeni u usevima gde nije pravovremeno vršeno suzbijanje tripsa, od kojih su pojedinevrste vektori virusa bronzavosti paradajza.

Simptom koje uzrokuje virus bronzavosti paradajza je pojava bronzaste boje koja se u početku javlja sa naličja, a potom se proširi na celu lisku.

velika slika

Na mladim, zelenim plodovima javljaju se nekrotični prstenovi i šare usled čega plodovi imaju nepravilan oblik.

velika slika

Često se javlja neravnomerno sazrevanje plodova. Takvi plodovi gube tržišnu vrednost.

Takođe, u zasadima paprike u plasteničkoj proizvodnji i na otvrenom uočavaju se simptomi koji upućujuna zaraze virusom mozaika krastavca. Vektori ovog virusa su biljne vaši.

Simptomi na biljkama paprike su u vidu nervature u cik cak ili/i hlorotičnog mozaika na listovima, nekroze. Cvetovi su izobličeni a plodovi kržljavi i izobličeni.

velika slika

Preventivne mere u borbi protiv viroza su:

-  pregled biljaka na prisustvo tripsa (metod otresanja na belu podlogu),

- pregled biljaka na prisustvo vaši vizuelnim pregledom,

-  suzbijanje tripsa i vaši primenom registrovanih insekticida.

-  uništavanje korova u i oko plastenika jer su korovi rezervoari virusnih oboljenja i vektora,

-  uništavanje biljaka sa simptomima virusa.

Comments

There are no comments yet for this post.