Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Zdrastveno stanje ozime pšenice
Zdrastveno stanje ozime pšenice

Na području delovanja RC Negotin usevi ozime pšenice se, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u fazi od četiri do pet lista razvijeno (BBCH 14-15).

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice nije registrovano prisustvo krilatih i beskrilnih jedinki lisnih vaši (Aphididae), kao ni prisustvo cikada (Cicadellidae), jer je hladno vreme sa pojavom snežnog pokrivača uticalo na smanjenje njihove populacije. Kako se i u narednom periodu prognoziraju slični vremenski uslovi, dalji razvoj i širenje ovih štetočina biće usporeno.

Prilikom vizuelnih pregleda useva nisu uočeni simptomi bolesti.

Obilaskom parcela pod pšenicom uočeno je prisustvo aktivnih rupa glodara, poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis). Ovi glodari su polifagne štetočine koje se hrane zrnevljem, klijavim semenom, zelenim nadzemnim i podzemnim delovima biljaka.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak useva ozime pšenice i ukoliko se registruje prisustvo glodara iznad praga štetnosti (10 do 50 aktivnih rupa po hektaru za poljskog miša i 10 do 500 aktivnih rupa za poljsku voluharicu), primena rodenticida u vidu registrovanih gotovih mamaka. Nakon postavljanja mamaka u rupe, iste treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači, ptica i domaćih životinja.

RC Negotin nastavlja sa praćenjem zdrastvenog stanja useva ozime pšenice.

aktivne rupe poljskog miša

aktivne rupe od glodara

Comments

There are no comments yet for this post.